Σελίδες

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

ΕΛΜΕ Λάρισας:ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ε.Υ.Ζ.Η.Ν.

Το Υπουργείο Παιδείας καλεί και φέτος όλα τα σχολεία της Χώρας, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, να υλοποιήσουν το ερευνητικό πρόγραμμα Ε.Υ.Ζ.Η.Ν, που διεξάγεται από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Το πρόγραμμα έχει στόχο, κατά το Υπουργείο Παιδείας, να «μετρήσει» τη σωματική διάπλαση και τη φυσική κατάσταση, καθώς και τις συνήθειες διατροφής και φυσικής δραστηριότητας των μαθητών.
Την περσινή σχολική χρονιά αντιταχθήκαμε στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος. Οφείλουμε να επισημάνουμε:
·           Το αντικείμενο του συγκεκριμένου προγράμματος δεν αποτελεί μέρος του αναλυτικού προγράμματος διδασκαλίας του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, ως εκ’ τούτου θα επιβαρύνει τόσο την διδασκαλία του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, όσο και των μαθημάτων στα πλαίσια των οποίων το Υπουργείο Παιδείας προτείνει να διεξαχθεί το πρόγραμμα.
·           Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να δώσει εξηγήσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα και στους γονείς των μαθητών για τον στόχο του προγράμματος, από ποιον γίνεται, από ποιον χρηματοδοτείται, τον τρόπο προστασίας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών.
·           Δεν αναφέρονται στην Υπουργική απόφαση ποιος χρηματοδοτεί την έρευνα αυτή, τι θα γίνει το πληροφοριακό υλικό και η βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί, σε τίνος τη χρήση θα είναι διαθέσιμη και για ποιο σκοπό.

·           Αυτή η «έρευνα» δεν είναι ανώνυμη (καταγράφεται ο αριθμός μητρώου των μαθητών), και αφορά εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές. Μάλιστα με την λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος My School τα ονόματα των μαθητών είναι άμεσα διαθέσιμα στο Υπουργείο Παιδείας μέσω του αριθμού Μητρώου των μαθητών.
Από τα αντίστοιχα προγράμματα που εκπονήθηκαν στο παρελθόν επισημαίνουμε ότι:
1.         Ποτέ δεν είχαμε επίσημες ανακοινώσεις από το Υπ. Παιδείας για εθνικές νόρμες σωματομετρικών στοιχείων και των άλλων αποτελεσμάτων που και τότε εξήγγειλαν ως στόχο.
2.         Το 2005, το «Χαροκόπειο», με τη χρηματοδότηση της Coca Cola, οργάνωσε έρευνα σε 700 δημοτικά σχολεία, με θέμα «Διατροφή και κληρονομικότητα στην παιδική ηλικία». Το συμφωνητικό που υπογράφηκε ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο με την εταιρεία έγραφε ανάμεσα στα άλλα ότι ... «τα συμπεράσματα της έρευνας θα δημοσιευτούν μόνο ύστερα από την έγκριση της εταιρείας» ή ότι «η τράπεζα γενετικού υλικού και άλλων πληροφοριών που θα προκύψει είναι περιουσία της ίδιας εταιρείας»!!!
3.         Τώρα μας λένε ξανά, ότι θα καταλήξουν σε νόρμες φυσικής κατάστασης, συμβουλές διατροφής προς τους γονείς!!! Την ώρα που μαθητές μας λιποθυμούν από την πείνα και την εξαθλίωση που σπέρνει η κυβερνητική πολιτική και η Τρόικα (ΕΕ-ΔΝΤ) μέσω των Μνημονίων, μας υπόσχονται προσωπικό delivery υπηρεσιών!!! Ποιον κοροϊδεύουν; Πόσα λεφτά θα «διαχειριστούν» και ποιοι για την έρευνα αυτή, που θέλουν να πραγματοποιηθεί στις πλάτες της εκπαιδευτικής κοινότητας; Ποιος είναι ο πραγματικός στόχος της; Ποιος θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία αυτά και πως θα τα χρησιμοποιήσει;
4.         Γιατί τα χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν γι’ αυτό το πρόγραμμα δεν διατίθενται απ’ το Yπουργείο Παιδείας για την σίτιση των μαθητών στα σχολεία και επιτρέπουν σε ιδιώτες (βλέπε ίδρυμα Νιάρχου) να αναλαμβάνουν τη σίτιση των μαθητών;
5.         Ο καθηγητής του Χαροκόπειου που έχει την ευθύνη της έρευνας, σύμφωνα με την απόφαση, είναι και επιστημονικός υπεύθυνος της εταιρείας «family fit - κέντρα ρύθμισης βάρους», σύμφωνα με καταχωρήσεις στο διαδίκτυο. Με ποιες διαδικασίες επιλέχτηκε από το Υπ. Παιδείας, για μια πανεθνική έρευνα, ο συγκεκριμένος επιστήμονας και το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο;
6.         Η φετινή εγκύκλιος για τη διεξαγωγή της έρευνας δεν προϋποθέτει τη γραπτή συγκατάθεση των γονέων. Από πότε οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα που είναι εκτός του αναλυτικού προγράμματος του σχολείου; Με ποιο δικαίωμα το Υπουργείο Παιδείας αφαίρεσε τη συγκατάθεση των γονιών για το αν τα παιδιά τους θα πάρουν μέρος στο πρόγραμμα;
7.         Στα πλαίσια ποιας ανάθεσης εργασίας είναι υποχρεωμένοι οι εκπαιδευτικοί να εγκαταλείψουν το αναλυτικό πρόγραμμα του μαθήματός τους και να αφιερώσουν επιπλέον ώρες πέρα απ’ τις διδακτικές για να διεκπεραιώσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα;
Κανένας δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει τους εκπαιδευτικούς να εκτελέσουν τον τεράστιο όγκο δουλειάς για χάρη των συμφερόντων εταιριών που μέσω συγκεκριμένων Πανεπιστημιακών καθηγητών θέλουν να εκπονήσουν έρευνα για τα δικά τους επιστημονικά και οικονομικά συμφέροντα. Το Δημόσιο σχολείο δεν είναι τσιφλίκι τους και οι εκπαιδευτικοί δεν είναι κολίγοι τους.
Καλούμε άμεσα:
·           Το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει άμεσα την συγκεκριμένη απόφαση για την διεξαγωγή του προγράμματος.
·           Τους Συλλόγους γονέων να αντιδράσουν και να μη δεχτούν να κάνουν τα παιδιά τους στατιστικά στοιχεία στα συρτάρια εταιριών που καλύπτονται με τον μανδύα της επιστημονικής έρευνας.
·           Καλούμε τους Εκπαιδευτικούς και τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων να ζητήσουν απ’ τους γονείς να αντιδράσουν και να μην επιτρέψουν στα παιδιά τους να συμμετάσχουν σ’ αυτό το πρόγραμμα.
·           Καλούμε την ΟΛΜΕ να παρέμβει και να απαιτήσει την άμεση διακοπή του συγκεκριμένου προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου