Αναδημοσίευση από το ηλεκτρονικό περιοδικό SELENE, selenemag.wordpress.com
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
Μπορείς να αναφέρεις πέντε γυναίκες επιστήμονες;
Μπορεί να βρήκες μία ή δύο. Κατά πάσα πιθανότητα θυμήθηκες την Μαρί Κιουρί, την διάσημη δύο φορές νομπελίστρια φυσικό που ανακάλυψε την ραδιενέργεια. Όμως υπάρχουν εκατοντάδες γυναίκες επιστήμονες που συνέβαλαν ουσιαστικά στην εξέλιξη της επιστήμης, αλλά οι περισσότεροι δεν ξέρουν το όνομά τους ή τα επιτεύγματά τους.
Η νευροεπιστήμονας Amanda Phingbodhipakkiya αποφάσισε να κάνει κάτι για αυτό. Ξεκίνησε ένα πρότζεκτ με όνομα «Πέρα από την Κιουρί» (Beyond Curie) στο οποίο έφτιαξε μία σειρά από πόστερ που δείχνουν 32 γυναίκες επιστήμονες από όλον τον κόσμο με σκοπό να κυκλοφορήσουν στα σχολεία για να ενθαρρύνουν τα παιδιά να σκεφτούν ότι υπάρχουν πολλές άγνωστες γυναίκες που έχουν συμβάλλει στις επιστήμες.
«Υπάρχουν τόσες πολλές γυναίκες που έκαναν εκπληκτικά πράγματα στον τομέα των επιστημών αλλά πολύ λίγοι το γνωρίζουν αυτό. Καθώς μάθαινα για τις ζωές τους κατάλαβα ότι πραγματικά στεκόμαστε στις πλάτες γιγάντων.Αυτές οι γυναίκες αποθαρρύνθηκαν από το να μορφωθούν με τον φόβο ότι θα τους έκανε κακό ως συζύγους και μητέρες. Αλλά εκείνες επέμειναν!
Οι ζωές τους αποτελούν παράδειγμα και ο κόσμος οφείλει να τις γνωρίζει.»
Κάποιες από τις γυναίκες που παρουσιάζει η Phingbodhipakkiya είναι η Mae Jemison, η πρώτη έγχρωμη γυναίκα στο διάστημα, η Chen-Shiung Wu, φυσικός του 20ου αιώνα που συνέβαλλε στο σχέδιο Manhattan και η Ada Lovelace, η πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών (όχι η πρώτη γυναίκα, γενικά ο πρώτος άνθρωπος που προγραμμάτισε υπολογιστή).
H Phingbodhipakkiya ανέβασε το πρότζεκτ της στο Kickstarter και ρώτησε τους ανθρώπους που αποφάσισαν να την στηρίξουν γιατί θεωρούσαν σημαντικό αυτό που έκανε και κάποιες από τις απαντήσεις ήταν:
«Γνώριζα πολλές από αυτές τις ανακαλύψεις αλλά δεν ήξερα ότι είχαν γίνει από γυναίκες.»«Ειδικά τώρα με όσα γίνονται στις Η.Π.Α., με το πολιτικό κλίμα που επικρατεί και με την κανονικοποίηση των μισογυνικών σχολίων, αισθάνομαι ότι είναι ακόμα πιο σημαντικό να αναγνωρίσουμε αυτές τις γυναίκες.»
Επειδή η η Phingbodhipakkiya ήταν νευροεπιστήμονας γνώριζε πολλές σημαντικές γυναίκες από τις βιολογικές επιστήμες αλλά καθώς επιχειρούσε να κάνει πραγματικότητα το έργο της έπεφτε συνέχεια πάνω σε ένα όνομα που δεν είχε ποτέ ξανά: Grace Hopper, η προγραμματίστρια που εφηύρε τον όρο «ιός υπολογιστή». «Αισθάνθηκα κάποιον θυμό που δεν την είχα ξανακούσει» είπε η η Phingbodhipakkiya.
Τώρα ελπίζει να μετατρέψει το «Πέρα από την Κιουρί» σε έκθεση και να βρει εκδότη για να το κάνει και βιβλίο. Ότι περισσέψει από τα χρήματα που συγκέντρωσε θα τα δωρίσει στην Ένωση Γυναικών στις Επιστήμες.
Η Phingbodhipakkiya δήλωσε:
«Ελπίζω αυτό το έργο να φτάσει σε πολλά μάτια έτσι ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να μάθουν για αυτές τις εκπληκτικές γυναίκες. Ας σταματήσουμε πια όταν ακούμε την λέξη επιστήμονας να σκεφτόμαστε έναν ξεμαλλιασμένο άντρα.»
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου