Σελίδες

Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Σε 184 δήμους της χώρας αρχίζει το σχολικό έτος 2018 – 2019 η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση

Πίνακες των Νηπιαγωγείων ανά Περιφέρεια και ανά Δήμο 

Δημοσίευση: 23/04/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Αρχίζει από το σχολικό έτος 2018-2019 σε 184 δήμους της χώρας η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων που θα συμπληρώσουν την 31η Δεκεμβρίου του 2018 την ηλικία των 4 ετών.
Η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση θα γίνει, σε βάθος τριετίας, υποχρεωτική σε όλους τους δήμους και θα ενταχθεί στο πλαίσιο της υποχρεωτικής ενιαίας 14χρονης εκπαίδευσης, που όπως σημειώνει το υπουργείο Παιδείας, αποτελεί διαχρονικό αίτημα των εκπαιδευτικών, των παιδαγωγών και των γονέων.
Δείτε ΕΔΩ  τον  πίνακα  των Νηπιαγωγείων ανά Περιφέρεια και  ΕΔΩ  τον πίνακα των Νηπιαγωγείων ανά Δήμο
Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση υπεγράφη από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, μετά από ομόφωνη θετική εισήγηση των Τριμερών Επιτροπών και των Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης σε εφαρμογή  του άρθρου 33 του νόμου 4521/2018.
Σύμφωνα με τον νόμο, η φοίτηση των νηπίων, που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής την ηλικία των 4 ετών, γίνεται υποχρεωτική σταδιακά από το ερχόμενο σχολικό έτος και σε κάθε περίπτωση εντός τριετίας, κατά δήμους, οι οποίοι ορίζονται με  κοινή απόφαση των υπουργών Παιδείας  και Οικονομικών και ύστερα από εισήγηση των οικείων Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
 Η σχετική εισήγηση διατυπώνεται μετά από γνώμη της τριμερούς Επιτροπής.
Η Τριμερής  Επιτροπή αποτελείται από τους οικείους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως Προέδρους, τους οικείους Δημάρχους και τους Προέδρους των οικείων Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως μέλη.
Το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του  χαιρετίζει “τη συνεργασία των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης με τους δημάρχους, τους  διευθυντές Εκπαίδευσης και τους εκπροσώπους των Συλλόγων των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης  στη χώρα μας”.

Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Η πρόεδρος και τα μέλη του παιδαγωγικού Ιωαννίνων για την μετεξέλιξη του τμ. προσχολικής αγωγής ΤΕΙ Ηπείρου

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 10 Απρίλιος, 2018 στο alfavita



ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ & ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΏΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ  ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ

Η Πρόεδρος και τα υπογράφοντα μέλη ΔΕΠ & ΕΔΙΠ του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνωνκρίνουμε σκόπιμο να παρέμβουμε και να διατυπώσουμε την κοινή μας θέση σε σχέση με ανακοινώσεις εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επαγγελματικών οργανώσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τη μετεξέλιξη του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου και της ένταξής του ως αυτόνομου Τμήματος στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Επίσης, θεωρούμε σκόπιμο να τοποθετηθούμε και στην απάντηση που έδωσε το Υπουργείο Παιδείας στο πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής με αντικείμενο τις μορφές συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, όπου προτείνεται να διερευνηθεί η αναβάθμιση της εκπαίδευσης όσων έχουν την φροντίδα και αγωγή των παιδιών στην πρώιμη ηλικία των 0-4 ετών μέσα από τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας ενός αντίστοιχου Τμήματος στην Σχολή Επιστημών Αγωγής.
Θεωρούμε απαραίτητο να επισημάνουμε ότι καταρχήν υποστηρίζουμε την πρόθεση του Υπουργείου να αναβαθμίσει τα Τμήματα Προσχολικής Αγωγής των Τ.Ε.Ι. και την εκπαίδευση των Βρεφονηπιοκόμων και ότι χαιρετίζουμε τη μετεξέλιξη του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Τ.Ε.Ι. Αθήνας και την ένταξή του ως αυτόνομου τμήματος στη Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του νεοσύστατου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Ωστόσο, το πρώην Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του Τ.Ε.Ι. Αθήνας δεν εντάχθηκε σε Σχολή που έχει ως αποστολή της την εκπαίδευση εκπαιδευτικών. Η γενική αποστολή της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και των δύο Παιδαγωγικών Τμημάτων που την αποτελούν, όπως και όλων των Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης και Νηπιαγωγών της χώρας, είναι να χορηγούν πτυχία τα οποία παρέχουν τη δυνατότητα στους/τις κατόχους τους να εργαστούν σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία και ως εκ τούτου, η αποστολή τους είναι η κάλυψη των αναγκών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας.
Το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, όπως και το νεοσύστατο «Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία» του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής έχει κύρια αποστολή την εκπαίδευση επαγγελματιών, οι οποίοι/ες έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε προσχολικές δομές που δεν ανήκουν όμως στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση παρέχοντας αγωγή και φροντίδα σε παιδιά πρώιμης παιδικής ηλικίας. Κατά συνέπεια, το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου δεν μπορεί να ενταχθεί σε μια σχολή εκπαίδευσης εκπαιδευτικών όπως είναι η Σχολή Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Σε αντίθετη περίπτωση, η εφαρμοζόμενη εκπαιδευτική πολιτική του Υπουργείου Παιδείας όπως αποτυπώνεται με τη μετεξέλιξη και την αλλαγή ονομασίας του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Τ.Ε.Ι. Αθήνας σε «Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία» καθώς και με την ένταξή του στη «Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών» του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, θα δημιουργήσει δομικές αντιφάσεις και διαφοροποιήσεις από τη μία γεωγραφική περιφέρεια στην άλλη και από το ένα εκπαιδευτικό πλαίσιο στο άλλο. Δεν μπορεί στην περιφέρεια της Αττικής, το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία να εντάσσεται στη Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών και στην περιφέρεια Ηπείρου να εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών της Αγωγής.
Επιπροσθέτως, το Υπουργείο Παιδείας με την πρόσφατη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης και την υποχρεωτική φοίτηση των προνηπίων στα νηπιαγωγεία φαίνεται να «κλείνει» το ζήτημα μιας ενιαίας εκπαίδευσης των παιδιών στις μικρές ηλικίες που δημιούργησε αντιπαραθέσεις  και έντονο δημόσιο διάλογο μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και οργανώσεων. Ως εκ τούτου, μία ενδεχόμενη ένταξη του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα δημιουργούσε σύγχυση και προβληματισμό στην παρούσα φάση.
Το Τμήμα ήδη έχει τοποθετηθεί με την απόφασή του αρ. 599/25-10-2017, την οποία απέστειλε στη Σύνοδο Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών ως εξής: Το θέμα της Ημερήσιας Διάταξης «Συζήτηση για τη συνένωση των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των Τ.Ε.Ι. με τα Τμήματα Προσχολικής Εκπαίδευσης των Πανεπιστημίων» έχει πολλές διαστάσεις, έγινε διεξοδική συζήτηση, αλλά εκτιμούμε ό τι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση και υπό τις παρούσες συνθήκες η συνένωση δεν είναι εφικτή για τα Τμήματα.
Επικυρώνοντας την προηγούμενη απόφαση του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών και για όλους τους προαναφερθέντες λόγους, θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις και ότι δεν συνάδει με την πρόσφατη εκπαιδευτική πολιτική του Υπουργείου Παιδείας η ένταξη του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου ως αυτόνομου τμήματος στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Τα μέλη του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Ιωαννίνων