Σελίδες

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015




Αθήνα 29/4/2015
Προς
1. Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.
2. Μ.Μ.Ε. 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για τη συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με τον αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας κ. Κουράκη
Σχετικά με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή

 ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΚΑΙ ΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ

 
 
Σήμερα, 29/4/2015, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με τον αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας κ. Κουράκη έπειτα από τη χθεσινή πρόσκλησή του, ενώ είχαν ήδη κατατεθεί οι τροπολογίες που αφορούν την εκπαίδευση στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Αθλητισμού.
            Οι τροπολογίες, έπειτα από την έντονη αντίδραση του συνόλου σχεδόν των βουλευτών, αποσύρθηκαν και κατατίθενται τελικά στη Βουλή ως αυτοτελές Νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος με στόχο να ψηφιστούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. επιμένει να επανεισάγει όλες τις «τροπολογίες» δίχως να προηγηθεί ο οποιοσδήποτε διάλογος με το συνδικαλιστικό κίνημα καταδεικνύει την απόλυτη απαξίωση της έννοιας του διαλόγου από τη μεριά του Υπουργείου Παιδείας.
            Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στην έναρξη της συνάντησης ανέδειξε τον ευτελισμό του διαλόγου για τον οποίο είχε δεσμευθεί ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας στη συνάντηση της 3ης Μαρτίου 2015  και αποτελεί εμπαιγμό έναντι των εκπαιδευτικών. Τόνισε το γεγονός η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. έχει αθετήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εκπαιδευτικούς και έχει αυτοδιαψευστεί σε όλα τα ουσιαστικά ζητήματα για τα οποία πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου στις 16 Απριλίου 2015, αφού:
  • Δεν καταργεί το νομοθετικό πλαίσιο της αξιολόγησης
  • Δεν καταθέτει καμία ρύθμιση για την άμεση πραγματοποίηση των διορισμών που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία των σχολείων
  • Δεν προχωρά στη δημιουργία οργανικών θέσεων για τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων
  • Δεν καταθέτει τις ρυθμίσεις, που είχε εξαγγείλει, για τους αναπληρωτές
  • Δεν αγγίζει τα «καυτά» ζητήματα της Ειδικής και της Προσχολικής Αγωγής
Είναι αδιανόητο να καλεί ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας σε διάλογο το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για να «συζητήσουν» επί διατάξεων που έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή και ψηφίζονται άμεσα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Καταγγέλλουμε αυτή τη στάση και απαιτούμε την άμεση απόσυρση όλων των διατάξεων που δεν είναι όντως κατεπείγουσες (π.χ. επιλογή στελεχών εκπαίδευσης) και την έναρξη διαλόγου με την εκπαιδευτική κοινότητα για το σύνολο των θεμάτων που την απασχολούν.
Σε διαφορετική περίπτωση ο κλάδος θα απαντήσει άμεσα μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του όπως έπραξε σε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα για το θέμα της Αξιολόγησης.
 Από τη Δ.Ο.Ε.
 ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ.Oι τροπολογίες αποσύρονται, προκειμένου να επανακατατεθούν ως ξεχωριστό νομοσχέδιο (ΕΘΝΟΣ)

 Οι  τροπολογίες στο νομοσχέδιο «Για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα» που αφορούν την εκπαίδευση
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ 
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΓΕΛ ΕΠΑΛ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ(1)
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ (2)

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Μεγάλη επιτυχία είχε η ημερίδα της Ομάδας Νηπιαγωγών "Δικαίωμα στην εκπαίδευση"


Η ημερίδα που πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία, η ομάδα Νηπιαγωγών «Δικαίωμα στην Εκπαίδευση» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ανοίγει νέους ορίζοντες στις δράσεις της ομάδας και απαντάει δυναμικά στην απαξίωση που χρόνια τώρα βιώνει ο κλάδος μας.

Η συνεργασία μέσα από την συμμετοχή τους στην ημερίδα, του κ. Μάγου από την Πανεπιστημιακή κοινότητα με την εισήγηση του, της κ. Γιούλι Μποντού- Τοκαλή Αντιδήμαρχου Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου  Βόλου, του κ.Γιάννη Αθανασούλη Αναπληρωτή Διευθυντή της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας, της κ. Τζένη Μωραίτη, Σχολικής Σύμβούλου Νηπιαγωγών Μαγνησίας, του  κ Κομνηνού Μαντά  Αντιπρόεδρου ΔΟΕ και της κ.Μαρίας Σπανού Προέδρου των Αναπληρωτών Νηπιαγωγών, αποδεικνύει ότι η συλλογική αντιμετώπιση των θεμάτων Παιδείας είναι επιβεβλημένη.

Η διαφορετική οπτική των θεμάτων μπορεί να τροφοδοτήσει αυτή τη δυναμική, που απαιτείται, για προτάσεις ολοκληρωμένες και υλοποιήσιμες.
Υποκριτικά οι έως τώρα πολιτικές ηγεσίες αναγνωρίζουν την θεμελιώδη σημασία της Προσχολικής Εκπαίδευσης, φροντίζοντας ωστόσο να κάνουν οικεία και αποδεκτή την απουσία σχεδιασμού για έναν κλάδο, που όλα τα θέματα αντιμετωπίζονται επιδερμικά και πρόχειρα.

Δεν βολευόμαστε ικανοποιώντας το μικρόκοσμό μας… συντηρώντας την ουσιαστική αλληλεπίδραση, με διάλογο και δράση, με προτάσεις και παρεμβάσεις μπορούμε να αλλάξουμε την μίζερη οπτική και να αφήσουμε πίσω μας αβεβαιότητες και ανασφάλειες που ενισχύθηκαν από την πολιτική του Υπουργείου.
Δεν συμμετέχουμε στο παιχνίδι ακινησίας στο οποίο προσπαθούν να μας εγκλωβίσουν για να καλύψουν το έλλειμμα που έχουν να οργανώσουν , να σχεδιάσουν, να προσδιορίσουν, το όραμα για την εκπαίδευση, που αξίζουν να έχουν τα παιδιά της πρώτης σχολικής ηλικίας.

Η ομάδα Νηπιαγωγών θα συνεχίσει την δράση της καλώντας τους συναδέλφους, να συμμετέχουν, στηρίζοντας με προτάσεις και συμμετοχή.
Αναδεικνύουμε τα προβλήματα, προτείνουμε στο Συλλογικό μας όργανο τη ΔΟΕ και αγωνιζόμαστε για την ανατροπή .
Η Προσχολική Εκπαίδευση μπορεί να βγει από τον πάγο και την ακινησία !
Αρκεί….. Να συμπεριλαμβανόμαστε σε αυτούς που θα αποφασίσουν για εμάς!!!

Η Ομάδα Νηπιαγωγών

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

ΠΡΟΣΟΧΗ! Καμμιά φωτογραφία των παιδιών στο Διαδίκτυο. Αυστηρή οδηγία του Σφακιανάκη πρός γονείς και χρήστες των κοινωνικών δικτύων




    Ο κ. Σφακιανάκης αναφέρθηκε σε περιστατικά παιδιών στην Ελλάδα, τα οποία βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση όταν φωτογραφίες τους «πειράχτηκαν» μέσω φωτομοντάζ και διέρρευσαν στο σχολικό τους περιβάλλον, παρουσιάζοντας π.χ. το πρόσωπο του παιδιού με το σώμα κάποιας πορvοστάρ.  
    
 Και δεν είναι η ίδια η φωτογραφία που θα ενοχλήσει το παιδί, όσο ο αδιάκοπος χλευασμός των συμμαθητών του ή, ακόμα χειρότερα, το bullying που θα ακολουθήσει.

Και δεν είναι μόνο οι φωτογραφίες που μπορεί να βάλουν τα παιδιά σας σε κίνδυνο. Όπως αναφέρει η διευθύντρια του Ινστιτούτου Διαδικτύου της Οξφόρδης, Victoria Nash, υπάρχουν δύο πράγματα που οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν:
   «Το ένα είναι πληροφορίες για τα παιδιά που δημοσιεύουν, όπως π.χ. η ημερομηνία και το τόπος γέννησής τους, το πού ζουν και πού πηγαίνουν σχολείο, καθώς τις πληροφορίες αυτές μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος προκειμένου να τους κλέψει την ηλεκτρονική ταυτότητα (να φτιάξει, δηλαδή, ένα προφίλ στο Facebook με αυτά ακριβώς τα στοιχεία).
   Το δεύτερο έχει να κάνει με την συγκατάθεση του παιδιού: Τι από αυτά που ποστάρετε θα θέλει το παιδί σας να δει δημοσιευμένο όταν μεγαλώσει;
   Και κυρίως, τι κόστος μπορεί να έχει αυτό για την πορεία της ζωής του (π.χ. δεν ξέρετε πώς μία φωτογραφία του παιδιού με κάποιο πολιτικό μήνυμα μπορεί να επηρεάσει με κάποιον τρόπο τη μελλοντική του καριέρα)».

Τι πρέπει να κάνετε από εδώ και στο εξής
Τόσο ο κ. Σφακιανάκης όσο και η δρ. Nash συμφωνούν στο ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε την ψηφιακή ταυτότητα του παιδιού σας είναι να μην ποστάρετε ποτέ απολύτως τίποτα για εκείνο. Κάποιοι γονείς θεωρούν ότι λαμβάνουν ένα «μέτρο προστασίας» ποστάροντας φωτογραφίες των παιδιών τους χωρίς να αναγράφουν πουθενά τα ονόματά τους – οι φωτογραφίες, όμως, θα παραμείνουν για πάντα εκεί, διαθέσιμες προς όλους.
Δεν αποκλείεται στο μέλλον, λένε οι ειδικοί, μία φωτογραφία του παιδιού σας που ποστάρατε όταν είναι 4 ετών, να συνδεθεί με κάποια που θα ποστάρει ένας φίλος του όταν θα είναι 10 ετών και στην συνέχεια με κάποιο επαγγελματικό προφίλ που μπορεί να έχει το παιδί σας ως ενήλικας και έτσι να δημιουργηθεί ένα πλήρες ψηφιακό αρχείο του παιδιού, πάνω στο οποίο δεν θα μπορεί να έχει κανέναν έλεγχο.
Τι μπορείτε να κάνετε αν έχετε ήδη ποστάρει φωτογραφίες των παιδιών σας στο Facebook ή στο Instagram;
Να σας πούμε, καταρχάς, τι δεν μπορείτε να κάνετε: Να τις πάρετε πίσω. Όπως ανάφερε στην ομιλία του ο κ. Σφακιανάκης, για να μπορέσει μία κοπέλα από την Ιρλανδία να διεκδικήσει ολόκληρο το ψηφιακό της αρχείο, αφού απενεργοποίησε το προφίλ της στο Facebook, χρειάστηκε να καταφύγει σε πολυετή δικαστικό αγώνα με το μέσο.
Τι κέρδισε στο τέλος; Ένα CD με τις φωτογραφίες της (αντίγραφα των οποίων προφανώς και έχει κρατήσει το Facebook).
Αυτό, λοιπόν, που μπορείτε να κάνετε είναι να μην ξαναποστάρετε ποτέ καμία φωτογραφία των παιδιών σας, σε κανένα διαδικτυακό μέσο.
Όσο για τις φωτογραφίες που έχετε ήδη ποστάρει εσείς, μπορείτε να τις διαγράψετε (αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ήδη αποθηκευτεί στα αρχεία του Facebook ή οποιουδήποτε άλλου). Τις φωτογραφίες που έχουν ποστάρει άλλοι με εσάς (και τα παιδιά) να έχετε γίνει tag μπορείτε να τις κρύψετε από το Χρονολόγιό σας, όμως όχι να τις διαγράψετε – μόνο αυτός που την πόσταρε μπορεί να το κάνει.
Από εκεί και πέρα, στις ρυθμίσεις ασφαλείας του μέσου (π.χ. του Facebook) επιλέξτε αφενός τις φωτογραφίες σας να βλέπουν μόνο οι Φίλοι σας (ούτε καν οι Φίλοι των Φίλων) και επιλέξτε να ενημερώνεστε κάθε φορά που κάποιος σας κάνει tag σε μία φωτογραφία, προκειμένου να την εγκρίνετε πριν δημοσιευτεί – αν είναι και τα παιδιά σας στην φωτογραφία αυτήν, το δικό σας όνομα θα είναι αυτό που πιθανότατα θα γίνει tagged.
Τέλος, ενημερώστε κάθε φίλο και γνωστό σας ότι δεν θέλετε επ'ουδενί να ποστάρουν καμία φωτογραφία ή πληροφορία, στην οποία εμφανίζεται ή αναφέρεται το παιδί σας.
Σε περίπτωση που ανησυχείτε ή είστε βέβαιοι ότι φωτογραφίες του παιδιού σας χρησιμοποιούνται από άλλους, χωρίς την δική σας συγκατάθεση, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να απευθυνθείτε στο Cyber Alert, την εφαρμογή για επικοινωνία με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε Πραγματικό Χρόνο – μάθετε περισσότερα εδώ – ή απευθείας στο τηλέφωνο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα 210-6476464, 210-6476000.
Αναδημοσίευση από το irafina.gr/

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

ΟΜΑΔΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ




Ημερίδα στο Βόλο

Η Ομάδα Νηπιαγωγών» Δικαίωμα στην Εκπαίδευση» συνεχίζει τις δράσεις της ενισχύοντας τις συνδικαλιστικές  διεκδικήσεις με επιστημονική τεκμηρίωση. Αφουγκραζόμαστε και καταγράφουμε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των συναδέλφων και επικαιροποιούμε τα αιτήματά μας.
Καταθέτουμε το προσωπικό μας όραμα για το νηπιαγωγείο της συμμετοχής, της συνεργασίας, των υποδομών, της αξιοκρατίας της αναβάθμισης της διδασκαλίας με σύγχρονα μέσα, της διαρκούς επιμόρφωσης, της αναβάθμισης του ρόλου του νηπιαγωγού και αγωνιζόμαστε γι΄ αυτό.
Η ημερίδα που διοργανώνει η ομάδα Νηπιαγωγών « Δικαίωμα στην εκπαίδευση» στο Βόλο την Παρασκευή 24 Απριλίου , έχει στόχο να αναδείξει τα προβλήματα των Νηπιαγωγείων και της προσχολικής εκπαίδευσης, σε επιστημονικό και συνδικαλιστικό επίπεδο και να καταγράψει προτάσεις, προκειμένου να οργανώσουμε ένα διεκδικητικό πλαίσιο συλλογικά και αγωνιστικά.
Μέσα από τη συλλογική δράση τα οράματα μπορεί να γίνουν πραγματικότητα.
Τα συλλογικά όμως οράματα γίνονται ουτοπίες όταν δεν ακολουθεί δράση!
Δράση μέσα από τη συμμετοχή …τη δική σας συμμετοχή …
Να συμπεριλαμβανόμαστε σε αυτούς που θα αποφασίσουν για εμάς!!!

Για την ομάδα Νηπιαγωγών
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΧΑΡΑ 6972070067
ΑΠΙΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ 6972704347
ΚΑΤΣΑΙΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ 6944127059
ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ ΒΕΤΑ 6974341868
ΜΑΛΕΑ ΒΑΣΩ 6932489615
ΜΑΡΚΑΚΗ ΜΑΡΙΑ 6947600769
ΜΠΕΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ 6976433590
ΝΑΤΣΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 6946971131
ΡΑΤΚΙΔΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ 6982530215
ΠΑΠΑΣ ΗΛΙΑΣ 6972168188

Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Κύριοι Υπουργοί υπάρχει και το Νηπιαγωγείο!

Αθήνα 17 Απρίλη 2015Στο πολυνομοσχέδιο για την παιδεία που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν υπάρχει καμία αναφορά στην Προσχολική Εκπαίδευση δείχνοντας ξεκάθαρα ότι και η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αδυνατεί να αντιληφθεί τον σπουδαίο ρόλο του Νηπιαγωγείου.

  Έως τώρα ρεαλιστική πραγματικότητα ήταν η άγνοια των θεμάτων, τώρα θα πρέπει να συμπληρώσουμε στο προφίλ της νέας ηγεσίας και τις κακές προθέσεις.

Η συνεχιζόμενη απαξίωση της πρώτης βαθμίδας εκπαίδευσης, αποτελεί αδιαμφισβήτητο δείγμα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί, μιας πολιτικής με κρυμμένες αλήθειες και ψεύτικα διλλήματα, με πλούσιες δήθεν αλλαγές σε επίπεδο προθέσεων αλλά μηδενικό σχεδιασμό και αποτέλεσμα και καμία ουσιαστική στήριξη της.

Η Δημοκρατική Συνεργασία εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε αυτή την πολιτική της απραξίας, της ισοπέδωσης και της διάλυσης απαντάει με σοβαρότητα και με κατάθεση προτάσεων. Διεκδικούμε:

 Κατάλληλο και έγκαιρο προγραμματισμό για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Όχι άλλες κληρώσεις για τα προνήπια. Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση.

 Δρομολόγηση λύσεων για την επίλυση του τεράστιου στεγαστικού προβλήματος των νηπιαγωγείων.

 Να εφαρμοστεί ουσιαστικά ο νόμος Ν 3518/2006 που αφορά την υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων με υποχρεωτική βεβαίωση φοίτησης για την εγγραφή στο Δημοτικό σχολείο.

Εφαρμογή της θεσμοθέτησης του ωραρίου των νηπιαγωγών. Να ισχύει και για τις νηπιαγωγούς το ωράριο που ισχύει στα δημοτικά σχολεία και ορίζεται από τον νόμο 1566/1985

 Να τηρείται η αναλογία παιδιών – τετραγωνικών μέτρων (3τμ ανά μαθητή) σε κάθε νηπιαγωγείο.

 Ουσιαστική οικονομική στήριξη του νηπιαγωγείου.

 Να μελετηθεί η δημιουργία διευρυμένου νηπιαγωγείου με ωράριο έως τις 2.00μ.μ. με δύο νηπιαγωγούς (8.00- 12.00 και 10.00 – 2.00)

 Να ενισχυθεί το ολοήμερο νηπιαγωγείο με την υπεράσπιση του ωραρίου του. Οι πρόωρες αποχωρήσεις είναι αντίθετες στη φιλοσοφία του προγράμματος.

 Στήριξη των τμημάτων ένταξης και παράλληλης στήριξης με κατάλληλα εκπαιδευμένους νηπιαγωγούς.

 Διορισμό ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού (ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές, δάσκαλοι μητρικής γλώσσας) για την στήριξη των νηπιαγωγών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν στα νηπιαγωγεία.

 Διορισμό μόνιμου βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες και τραπεζοκόμοι).

 Αλλαγή της οργανικότητας των νηπιαγωγείων με εφαρμογή του νόμου που έχει ψηφιστεί για τα πολυθέσια νηπιαγωγεία.

 Δυνατότητα επιμόρφωσης των νηπιαγωγών στις τεχνολογίες σε όλους τους νομούς.

 Μοριοδότηση των νηπιαγωγείων ανάλογα με τα μόρια που έχει και το όμορο δημοτικό σχολείο.

Καλούμε το Υπουργείο να σταθεί κοντά στα προβλήματα του Δημόσιου Νηπιαγωγείου και να δρομολογήσει λύσεις στην κατεύθυνση της αναβάθμισής του. Σε αντίθετη περίπτωση θα βρει απέναντι ολόκληρο τον κλάδο ενωμένο και αποφασισμένο για μεγάλους αγώνες.

Δημοκρατική Συνεργασία
Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Η κατάθεση σημείων(!!) του πολυνομοσχεδίου για την εκπαίδευση, στο ίδιο - αν όχι σε χειρότερο - έργο θεατές!

Αθήνα 15 του Απρίλη 2015

Τρεις μήνες οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης περιμέναμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να διατυπώσει την πρότασή της για την εκπαιδευτική πολιτική που προτίθεται να εφαρμόσει. Περιμέναμε έχοντας την ελπίδα πως αυτή η πρόταση θα βρίσκεται σε προοδευτική κατεύθυνση, ώστε να μπει τέλος στις αντιεκπαιδευτικές λογικές και πρακτικές των τελευταίων χρόνων που δημιούργησαν τεράστια προβλήματα σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και ολόκληρη την κοινωνία.
 

Με τεράστια όμως απογοήτευση, όλοι διαπιστώσαμε πως βρισκόμαστε στο ίδιο - αν όχι σε χειρότερο - έργο θεατές! Η κατάθεση χωρίς κανένα απολύτως διάλογο, των ουσιωδών σημείων(!!) και όχι του συνόλου (γιατί άραγε;) του πολυδιαφημισμένου πολυνομοσχεδίου για την εκπαίδευση, δείχνει ξεκάθαρη έλλειψη οράματος και στρατηγικής στόχευσης, αδυναμία διατύπωσης προοδευτικής εκπαιδευτικής πρότασης, διάθεση αποψίλωσης του ρόλου των αιρετών εκπροσώπων των εργαζόμενων, προχειρότητα και άγνοια.
 

Στην αναφορά που γίνεται στην αξιολόγηση, παρά το γεγονός ότι η έκφραση βούλησης κατάργησης του απαράδεκτου πλαισίου που εφάρμοσαν οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση, δημιουργείται έντονος προβληματισμός από την ασαφή διατύπωση περί συστήματος αποτίμησης του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού έργου, το οποίο σύστημα δηλώνεται ότι είναι απαραίτητο.
Από εκεί και πέρα:
καμία αναφορά σε μόνιμους διορισμούς
 καμιά αναφορά στις δαπάνες για την Παιδεία
 καμία αναφορά στην κάλυψη των κενών στην εκπαίδευση
 καμία αναφορά στα μεγάλα προβλήματα των νέων εκπαιδευτικών (τρόπος προσλήψεων, αναγνώριση προϋπηρεσίας κλπ)
 καμία αναφορά σε αριθμό μεταθέσεων
 καμία αναφορά σε αποσπάσεις
 καμία αναφορά στην προσχολική εκπαίδευση
 καμία αναφορά στις μετατάξεις και στα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς
 καμία αναφορά στο "ξεπάγωμα" της βαθμολογικής και μισθολογικής καθήλωσης των εκπαιδευτικών
 καμία αναφορά σε αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών εις βάρος των εκπαιδευτικών
 γενικόλογες διατυπώσεις για την ειδική αγωγή, χωρίς να δίνεται ούτε καν δέσμευση για τους συναδέλφους που δουλεύουν πάρα πολλά χρόνια ως αναπληρωτές

 

Το μόνο θέμα στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά και αφορά στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι ουσιαστικά αυτό της επιλογής των στελεχών εκπαίδευσης (Διευθυντές σχολείων και Διευθυντές εκπαίδευσης). Ο προβληματισμός που έχει διατυπωθεί από την πρώτη στιγμή, που κύκλοι του Υπουργείου Παιδείας είχαν διοχετεύσει τις σκέψεις τους για το θέμα, είναι βάσιμος, αν μάλιστα συνεκτιμηθεί και ο άκρατος κομματισμός που επικράτησε στον ορισμό των Περιφερειακών Διευθυντών εκπαίδευσης που καθόλου δεν διέφερε από προηγούμενες πρακτικές, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας. Τα δεκάδες ερωτήματα που υπάρχουν και που δεν είναι εύκολο να απαντηθούν είναι βέβαιο πως θα απασχολήσουν έντονα την σχολική πραγματικότητα και τους συλλόγους διδασκόντων οι οποίοι θα βρεθούν μπροστά σε μεγάλες δυσκολίες και προβλήματα.
 

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας, με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και σαφήνεια να δώσει λύσεις στα προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών αντιλαμβανόμενο πως τα λόγια και οι προθέσεις έχουν αξία μόνο όταν γίνονται έργο. Η Παιδεία δεν έχει την πολυτέλεια να αντέξει άλλη ασάφεια, αστοχίες, ερασιτεχνισμούς, μικροκομματικές σκοπιμότητες, ιδεοληψίες και ιδεολογικές αγκυλώσεις.
 

Δηλώνουμε ότι, ο εκπαιδευτικός κόσμος θα βρεθεί και αυτή τη φορά απέναντι σε αυταρχικές λογικές και πρακτικές, όμοιες με αυτές, που στο παρελθόν έχουν πληγώσει την εκπαίδευση. Η μόνη λύση είναι ο σοβαρός και τεκμηριωμένος διάλογος μεταξύ των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία και ο σεβασμός των αποφάσεων των συλλογικών μας οργάνων.
Δημοκρατική Συνεργασία
Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις πιστοποίησης των εκπαιδευτικών Α και Β επιπέδου ΤΠΕ 07/04/2015


Το Υπουργείο παιδείας ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία έκδοσης των Βεβαιώσεων Πιστοποίησης Α και Β επιπέδου ΤΠΕ για τους εκπαιδευτικούς που ολοκλήρωσαν επιτυχώς τις αντίστοιχες δοκιμασίες πιστοποίησης των παρακάτω περιόδων:

 3ης περιόδου πιστοποίησης Α’ επιπέδου ΤΠΕ (Μάιος – Ιούλιος 2012)
4ης περιόδου πιστοποίησης Α’ επιπέδου ΤΠΕ (Ιούνιος – Ιούλιος 2013),
2ης περιόδου πιστοποίησης Β' Επιπέδου ΤΠΕ (Δεκέμβριος 2011 - Φεβρουάριος 2012) και
3ης περιόδου πιστοποίησης Β' Επιπέδου ΤΠΕ (Μάιος – Σεπτέμβριος 2013)

στο πλαίσιο της Πράξης «Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την Αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη» του Ε.Π. «Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ, η οποία υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου.

Οι πρωτότυπες Βεβαιώσεις Πιστοποίησης πρόκειται να αποσταλούν από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), τελικό δικαιούχο της Πράξης, στις οικείες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης των δικαιούχων εκπαιδευτικών.

Θα ακολουθήσει σχετική ενημέρωση με νεώτερη ανακοίνωση. Παράλληλα, για διευκόλυνση των δικαιούχων εκπαιδευτικών, διατίθενται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Πράξης (http://b-epipedo2.cti.gr/mis) με χρήση των προσωπικών τους κωδικών, «ψηφιοποιημένα αντίγραφα» των πρωτοτύπων Βεβαιώσεων Πιστοποίησης (Επιλογή: «Αποτέλεσμα Πιστοποίησης Α' (ή Β’) Επιπέδου Τ.Π.Ε.» -> «Εκτύπωση «ψηφιοποιημένου αντιγράφου» πρωτότυπης Βεβαίωσης Πιστοποίησης»), για χρήση σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Δείτε πως με 25 ερωτήσεις μπορείτε να μάθετε τι γίνεται στο σχολείο του παιδιού σας.

-“Πώς πήγε το σχολείο σήμερα;”
-“Καλά.”

-“Πώς πήγε το σχολείο σήμερα;”
-“Καλά.” “Πες και κάτι, ακόμη, βρε, παιδάκι μου!” “Ε, τι άλλο να σου πω, καλά.” “Μια χαρά.”
Σας φαίνεται γνώριμος αυτός ο διάλογος;


Αν όχι, είστε από τους “τυχερούς”. Πολλά είναι τα παιδιά που με το γυρίζουν σπίτι αναμεταδίδουν με λεπτομέρειες όλη την ημέρα τους. Αν κάτι σας θυμίζει όμως τότε προφανώς τα παιδιά σας είναι στην κατηγορία εκείνων που θεωρούν το σχολείο προσωπική τους υπόθεση και δε μοιράζονται λεπτομέρειες, ή απλά ο τρόπος που πέφτει αυτή η ερώτηση είναι τόσο γενικός και αόριστος που πραγματικά δεν έχουν τι να πουν, ενώ κατά τα άλλα θα ήταν πρόθυμα!
Η blogger Liz Evans, εκπαιδευτικός η ίδια, ήρθε αντιμέτωπη αρκετές φορές με τις μονολεκτικές, άδειες απαντήσεις “καλά”, “μια χαρά” και άλλες παρόμοιες και αποφάσισε να κάνει μια λίστα πρωτότυπων και απρόσμενων ερωτήσεων που θα δελέαζαν τα παιδιά της να απαντήσουν. Έτσι, εκείνα θα το έβρισκαν διασκεδαστικό, θα της μετέφεραν πληροφορίες χωρίς να έχουν την αίσθηση ότι δίνουν αναφορά κι εκείνη σίγουρα θα γινόταν πιο ευχάριστη απέναντί τους. Συγχρόνως θα μάθαινε και όλα όσα θα ήθελε τόσο για την καθημερινότητά τους όσο όμως και για τον τρόπο που σκέφτονται και πράττουν τα παιδιά της όταν εκείνη δε θα ήταν παρούσα – ποιος ξέρει, ίσως και πολλά παραπάνω!  
 Δείτε τη λίστα!  

1. Ποιό ήταν το καλύτερο πράγμα που έγινε στο σχολείο σήμερα; (ποιό ήταν το χειρότερο;)  

2. Πες μου κάτι που σήμερα σε έκανε να γελάσεις.  

3. Αν μπορούσες να διαλέξεις, με ποιον θα καθόσουν μαζί στην τάξη; (με ποιον δε θα καθόσουν με τίποτα; Γιατί  

4. Ποιο σημείο (χώρος) του σχολείου είναι το πιο σούπερ;  

5. Πες μου μια περίεργη λέξη που άκουσες σήμερα. (Ή κάτι περίεργο που είπε κάποιος)  

6. Αν έπαιρνα τηλέφωνο τη δασκάλα σου απόψε, τι θα μου έλεγε για σένα;  

7. Με ποιον τρόπο βοήθησες κάποιον σήμερα;