Σελίδες

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ




Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 αναζωογόνησε τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.
Αρκετά χρόνια αργότερα οι γυναίκες εξακολουθούν να αγωνίζονται για ισότητα σε θέσεις εργασίας ,για το δικαίωμα σε μια ζωή χωρίς διαχωρισμούς. Σε πολλές χώρες όπου οι διακρίσεις και η ανισότητα θεωρούνται φυσιολογικές, οι γυναίκες συνεχίζουν να υποφέρουν και να ζουν σε συνθήκες απαράδεκτες .
Και επειδή τίποτα δεν χαρίζεται παρά μόνο διεκδικείται οι αγώνες είναι μπροστά μας. Ιδιαίτερα σήμερα στην εποχή που κεκτημένα αγώνων θυσιάζονται στην επικράτηση αγορών και συμφερόντων, όταν κινδυνεύει η ανθρώπινη υπόσταση , οι αξίες και η ηθική, ο ρόλος της γυναίκας είναι ακόμη πιο σημαντικός.
Η απάντηση μας είναι αναβαθμισμένη εκπαίδευση και ενδυνάμωση τόσο των ίδιων των κοριτσιών και γυναικών όσο και ολόκληρης της κοινωνίας, ώστε οι γυναίκες να γίνουν οι ίδιες η κινητήρια δύναμη της αλλαγής.

 Η ημέρα της γυναίκας είναι ημέρα θύμησης… είναι ορόσημο αγώνων και διεκδικήσεων που είναι μπροστά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου