Σελίδες

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

"Ενημέρωση σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 31 του Ν.4440/2016 (Φ.Ε.Κ.224, τ.Α'/2-12-16) αναφορικά με με τη χορήγηση άδειας ασθένειας τέκνων στους μόνιμους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης"


(Για την ορθή εφαρμογή του νόμου έχει εκδοθεί η αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.49Κ/5/οικ.32342/19.12.16. ΑΔΑ:ΩΝ46465ΦΘΕ-Ω93)

Συγκεκριμένα, μετά την παράγραφο 7 του άρθρου 53 του Υπαλληλικού Κώδικα προστίθεται παράγραφος 8, ως εξής:

«8. Υπάλληλοι που έχουν ανήλικα τέκνα δικαιούνται άδεια με αποδοχές έως τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος σε περίπτωση ασθένειας των τέκνων τους.

Για τους υπαλλήλους που είναι τρίτεκνοι ή πολύτεκνοι, η ως άνω άδεια ανέρχεται σε πέντε (5) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος

Για τους υπαλλήλους που είναι μονογονείς, η ως άνω άδεια ανέρχεται σε έξι (6) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος

Η άδεια χορηγείτε κατόπιν προσκόμισης σχετικής ιατρικής βεβαίωσης. Για την χορήγηση της άδειας αυτής θα πρέπει ο γονέας εκπαιδευτικός να υποβάλλει αίτηση στο σχολείο που υπηρετεί οργανικά ή με απόσπαση, προκειμένου να χορηγηθεί η άδεια από το Διευθυντή του Σχολείου. Η αίτηση αυτή υποβάλλεται εντός 7 ημερών από την απουσία του.
Για τους εκπαιδευτικούς που είναι μονογονείς η άδεια αφορά εκείνους που έχουν την αποκλειστικότητα στην άσκηση της γονικής μέριμνας ανήλικου τέκνου (άρθρο 53 του Ν. 3528/2007).
Αν και οι δυο γονείς είναι δικαιούχοι τότε λαμβάνουν από κοινού την άδεια αυτή, η διάρκεια της οποίας δεν ξεπερνά τις ημέρες που δικαιούνται ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση.

Διαβάστε τον νόμο ΕΔΩ


ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΖΗΤΗΜΑ


25 Ιανουαρίου 2016
Ισότιμη μεταχείριση αναπληρωτών – μονίμων εκπαιδευτικών
             
                Με την ψήφιση του Ν4440/16 για την κινητικότητα δίνεται στους μόνιμους Δημοσίους Υπαλλήλους -και στους εκπαιδευτικούς- άδεια απουσίας από την εργασία τους (3-5 ημέρες τον χρόνο) σε περίπτωση ασθένειας των τέκνων τους.
                Η διάταξη είναι προφανώς θετική, όμως για μια ακόμη φορά και αυτή η κυβέρνηση νομοθετεί εξαιρώντας από το μέτρο τους 20000 και πλέον αναπληρωτές, οι οποίοι έχουν προϋπηρεσία μέχρι και 16 χρόνια, καλύπτουν οργανικά κενά και φυσικά έχουν και αυτοί οικογένειες και παιδιά.
                Η παράταξή μας έχει τοποθετηθεί με ανακοινώσεις της και έχει ζητήσει στο παρελθόν την ισότιμη αντιμετώπιση μόνιμων κι αναπληρωτών. Είναι ανεπίτρεπτο οι αναπληρωτές να αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι άλλης κατηγορίας. Η αναγκαιότητα μόνιμων διορισμών είναι επιτακτική.
                Μέχρι αυτό να γίνει εφικτό είναι αναγκαία η ισότιμη μεταχείριση αναπληρωτών και μονίμων σε όλα τα επίπεδα. Συγκεκριμένα :
·         άδειες ανατροφής για τις αναπληρώτριες μητέρες
·         εξίσωση καθεστώτος αδειών αναπληρωτών με των μονίμων
·         αξιοκρατική τοποθέτηση αναπληρωτών από τα ΠΥΣΠΕ με ενιαίο πανελλαδικά μοριοδοτημένο σύστημα τοποθετήσεων
·         πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα και στους αναπληρωτές     
                Καλούμε τον υπουργό Παιδείας, να σκύψει με τον απαιτούμενο σεβασμό στα προβλήματα της Εκπαίδευσής και των αναπληρωτών συναδέλφων. Δεν πρέπει να τους αντιμετωπίζει ως αριθμούς για την κάλυψη κενών. Ας δει επιτέλους την πραγματικότητα : Οι αναπληρωτές εξυπηρετούν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες στην εκπαίδευση.

ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΩΡΑ!


                            Δημοκρατική Συνεργασία

Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου