Σελίδες

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Το Σαββατοκύριακο της οικογένειας



Μπορεί να φαντάζει κλισέ, αλλά είναι μια αναγκαιότητα που πρέπει να βάλετε στη ζωή σας …και μάλιστα όχι σαν υποχρέωση.
Όλη την εβδομάδα τρέχετε και δε φτάνετε. Περιμένετε να έρθει το σαββατοκύριακο για να περάσετε λίγο χρόνο με το παιδί σας, να κάνετε κάποια πράγματα για τον εαυτό σας και να ξεκουραστείτε.
Τις περισσότερες φορές όμως ξεκινάτε την καινούργια εβδομάδα πιο κουρασμένη από πριν καθώς είχατε να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού, να ψωνίσετε από το super market, να πάτε το παιδί σας στο μπαλέτο, να το διαβάσετε… Αναρωτιέστε πώς θα οργανωθείτε ώστε να απολαμβάνετε τα σαββατοκύριακα σας;
- Να συζητήσετε με το σύντροφό σας πώς θέλετε να περνάτε το σαββατοκύριακο ώστε να οργανώσετε όπως μπορείτε καλύτερα το χρόνο σας.
-Είναι σημαντικό να έχετε σχεδιάσει να κάνετε κάτι για να περιμένετε με χαρά το τέλος της εβδομάδας.
-Να συζητήσετε με τα παιδιά σας και να συμφωνήσετε ότι η μελέτη των μαθημάτων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί την Παρασκευή ή να έχουν μείνει λίγα προκειμένου να έχουν κι αυτά ελεύθερο χρόνο να παίξουν, να συναντήσουν τους φίλους τους.
-Ακόμα κι αν έχουν κάποιες εξωσχολικές δραστηριότητες, στον ενδιάμεσο χρόνο μπορείτε να κάνετε κάτι για εσάς, π.χ έναν περίπατο στα μαγαζιά ή να βγείτε για έναν καφέ.
-Προγραμματίστε να κάνετε την τακτοποίηση του σπιτιού τις άλλες ημέρες της εβδομάδας.
-Το σαββατοκύριακο είναι μια καλή ευκαιρία για να βγείτε έξω. Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε οικογενειακά π.χ έναν περίπατο στην παιδική χαρά, να δείτε ένα έργο στον κινηματογράφο ή να επισκεφτείτε φίλους. Αυτά θα δώσουν μεγάλη χαρά στα παιδιά.
-Καλό θα είναι κατά διαστήματα να πραγματοποιείτε κάποια ημερήσια οικογενειακή απόδραση. Πολλοί θεωρούν πολυτέλεια αυτές τις εκδρομές όμως στην πραγματικότητα αποτελούν αληθινή ανάσα γιατί δυναμώνουν τις οικογενειακές σχέσεις, εξισορροπούν τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και χαλαρώνουν τη διάθεση ακόμα και των πολύ μικρών παιδιών.
-Είναι σημαντικό να οργανώνετε κάτι οι δυο σας ως ζευγάρι, μόνοι σας ή με φίλους σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα, να χαλαρώσετε και να έρθετε πιο κοντά.
 Το σαββατοκύριακο, λοιπόν, είναι η μικρή σας ανάσα ξεκούρασης, διασκέδασης, χαλάρωσης και επικοινωνίας. Από εσάς εξαρτάται ο τρόπος που θα το χρησιμοποιήσετε.

Αλεξάνδρα Καππάτου

Ψυχολόγος Παιδοψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου