Σελίδες

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Μπορεί η μειοψηφία του συλλόγου διδασκόντων να συγκροτήσει ομάδες εργασίας για την Αυτοαξιολόγηση;


 Η εγκύκλιος του Υπουργείου παιδείας αναθέτει στο σύλλογο διδασκόντων τη συγκρότηση ομάδων για την αυτοαξιολόγηση.

Είναι αυτονόητο ότι η ανάθεση στο σύλλογο αυτής της δυνατότητας σημαίνει ότι ο σύλλογος έχει το δικαίωμα να αποφασίσει και τη μη συμμετοχή των μελών του στην αυτοαξιολόγηση.
2.Διευθυντές σχολείων και σχολικοί σύμβουλοι στηριζόμενοι στην υποχρεωτική εφαρμογή και όχι υποχρεωτική συμμετοχή των συναδέλφων στην αυτοαξιολόγηση- σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου παιδείας- υποστηρίζουν, σε περίπτωση αρνητικής απόφασης του συλλόγου διδασκόντων, ότι μπορούν οι μειοψηφήσαντες να συγκροτήσουν ομάδες αυτοαξιολόγησης.

Την ευθύνη της αποτύπωσης της έκθεσης αυτοαξιολόγησης και της εκπροσώπησης του σχολείου έχει αποκλειστικά ο σύλλογος διδασκόντων.

Αυτό προβλέπεται και από το υφιστάμενο πλαίσιο και αναφέρεται ρητά στην εγκύκλιο 10/12/2013 του υφυπ. Κεδίκογλου.

«2. Η έναρξη των διαδικασιών της ΑΕΕ στο σχολείο γίνεται με τον καθορισμό των ομάδων εργασίας και ολοκληρώνεται στο τέλος του σχολικού έτους με την έγκριση των αποτελεσμάτων σε τακτικές ή έκτακτες ολομέλειες του συλλόγου διδασκόντων, σύμφωνα με το Ν. 1566/85… και το άρθρο 37 της με αριθμ. Φ353.1/324/105657/Δ1/8-10-2002 Υπ. Αποφ.»

Η απόπειρα , επομένως, να στηριχθεί νομικά η άποψη ότι μπορεί η μειοψηφία να συγκροτήσει ομάδες εργασίας είναι απόλυτα αυθαίρετη. Τόσο η συγκρότηση των ομάδων εργασίας όσο και τα πορίσματα τους πρέπει να έχουν την έγκριση της πλειοψηφίας του συλλόγου διδασκόντων.

 3.Θέση του Δ.Σ της Ε’ ΕΛΜΕ είναι ότι αυτό όχι μόνο είναι αντιδεοντολογικό, αντιδημοκρατικό αλλά έρχεται σε σύγκρουση με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Τόσο η συγκρότηση των ομάδων εργασίας όσο και τα πορίσματα τους πρέπει να έχουν την έγκριση της πλειοψηφίας του συλλόγου διδασκόντων. Με ποιο δικαίωμα η μειοψηφία του συλλόγου διδασκόντων θα συντάσσει έκθεση για τη λειτουργία της σχολικής μονάδας, που δεν εκφράζει το σύλλογο διδασκόντων και δε θα είναι απόφαση συλλογικού οργάνου;
Μέχρι τώρα ο κλάδος έχει υπερασπιστεί τη δημοκρατική λειτουργία του συλλόγου διδασκόντων και τη δυνατότητα να παίρνει αποφάσεις με την ψήφο των συναδέλφων.
Με τη θέση αυτή το Δ.Σ της ΕΛΜΕ υπερασπίζεται το δικαίωμα του συλλόγου διδασκόντων να αποφασίζει για θέματα που αφορούν τη λειτουργία του σχολείου.
Το Υπ. Παιδείας με τις απανωτές εγκυκλίους ουσιαστικά ομολογεί την ήττα του από την μαζική αντίσταση των εκπαιδευτικών την οποία προσπαθεί να παρακάμψει βασισμένο σε μια ισχνότατη μειοψηφία προκειμένου να διασώσει την αυτοαξιολόγηση, όπως ακριβώς τη πρότεινε .
4.Το Δ.Σ της Ε’ ΕΛΜΕ κάνει έκκληση στους συναδέλφους που έχουν συγκροτήσει ομάδες αυτοαξιολόγησης να αναιρέσουν την απόφασή τους.

Η αυτοαξιολόγηση και η αξιολόγηση είναι το μέσο, για να κατηγοριοποιηθούν τα σχολεία, για να υλοποιηθούν οι οδηγίες του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε που επιβάλλουν κανόνες και μεθόδους αγοράς στο δημόσιο σχολείο και για να μοιραστούν τα εκατομμύρια του ΕΣΠΑ όλοι οι πρόθυμοι που προχτές επιβιβάζονταν σε ταξί για να μπουν σαν κλέφτες από την πίσω πόρτα του υπουργείου για να επιμορφωθούν. Για να μπορεί τέλος ο Υπουργός Διοικητικής μεταρρύθμισης να απολύει τους ανεπαρκείς συναδέλφους, αφού σύμφωνα με το ν. το 15% των αξιολογούμενων θα κρίνονται υποχρεωτικά ανεπαρκείς. 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ. 

Πηγή : Ε' ΕΛΜΕ Ανατ. Αττικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου