Σελίδες

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Δημόσιο: Τα παραπτώματα που οδηγούν στο πειθαρχικό

Δημόσιο: Τα παραπτώματα που οδηγούν στο πειθαρχικό
Υπό πειθαρχικό έλεγχο περνούν  2.113 ανέρχονται δημόσιοι υπάλληλοι .
Από αυτούς οι 960 έχουν προσωρινά απομακρυνθεί διοικητικά, καθώς η φύση των παραπτωμάτων τους εμπίπτει στο καθεστώς της αυτοδίκαιης αργίας και εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσής τους από τη Δικαιοσύνη ή τα πειθαρχικά συμβούλια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η επιτάχυνση της πειθαρχικής διαδικασίας αποδεικνύεται έμπρακτα, από το γεγονός ότι από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί από τα πειθαρχικά συμβούλια (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμιο) 1.015 πειθαρχικές αποφάσεις (794 από τα πρωτοβάθμια και 221 από το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο).

Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013 είχαν εκδοθεί περίπου 500 αποφάσεις. Το χρονικό διάστημα Ιούλιος 2012- Σεπτέμβριος 2013 απολύθηκαν οριστικά για σοβαρούς ποινικούς και πειθαρχικούς λόγους 226 δημόσιοι υπάλληλοι.

Τα στοιχεία των εκθέσεων, με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα αποσταλούν άμεσα στους κατά περίπτωση αρμόδιους επικεφαλής των δημόσιων φορέων (υπουργεία, ΟΤΑ κλπ), για να προχωρήσουν άμεσα στις προβλεπόμενες ενέργειες.

Τα πειθαρχικά παραπτώματα αφορούν τις πειθαρχικές διώξεις σε παράβαση καθήκοντος κατά τον ποινικό κώδικα ή παράβαση του υπαλληλικού καθήκοντος κατά 21,7%, αδικαιολόγητη απουσία και αποχή από την εκτέλεση των καθηκόντων κατά 12,4%, αμέλεια, ατελή ή μη έγκαιρη εκπλήρωση καθήκοντος κατά 12,3%, αναξιοπρεπή διαγωγή, ανάρμοστη συμπεριφορά κατά 10,5%, άρνηση ή παρέλκυση εκτέλεσης υπηρεσίας κατά 2,5%, χρησιμοποίηση της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας προς ίδιον όφελος 1%, υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατά 1%, άσκηση κριτικής πράξεων προϊστάμενης αρχής κατά 0,9%, μη τήρηση ωραρίου κατά 0,5%, ενώ κατά 30% είναι οι πειθαρχικές διώξεις χωρίς σαφή χαρακτηρισμό και 5,8% χωρίς πληροφόρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου