Σελίδες

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

16 Μαϊ 2013

Αναστολή των κινητοποιήσεων των καθηγητών


Ένα 24ωρο πριν από την έναρξη των εξετάσεων και με το σύνολο των καθηγητών να τελεί υπό επιστράτευση το ΔΣ της OΛME οδηγήθηκε στην απόφαση να αναστείλει ο κλάδος την απεργία. Tην πρόταση υποστήριξαν οι ΔAKE (N.Δ.), ΠAΣKE (ΠAΣOK) και οι Συνεργαζόμενες Eκπαιδευτικές Kινήσεις (ΣYPIZA), ενώ με την πρόταση διαφώνησαν οι Παρεμβάσεις. 

Με δεδομένο το αδιέξοδο που δημιούργησε η αδυναμία να εφαρμοστεί «χωρίς ανθρωποθυσίες» σε καθεστώς επιστράτευσης, η απόφαση του κλάδου για απεργία κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων, οι παραπάνω παρατάξεις έσπασαν το κοινό απεργιακό μέτωπο με την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και πρότειναν αναστολή των κινητοποιήσεων.
Το σκεπτικό της πρότασης αναστολής ήταν ότι «δεν υπάρχουν οι πολιτικοί όροι και προϋποθέσεις για να σπάσει η επιστράτευση» όπως ζητούσαν από το πρωί αρκετοί πρόεδροι ΕΛΜΕ.
Στην απόφαση των παρατάξεων της πλειοψηφίας η οποία διαμορφώθηκε αργά το βράδυ και τέθηκε στην κρίση των προέδρων των τοπικών ενώσεων του κλάδου, συνέβαλε καθοριστικά η πολιτική και συνδικαλιστική απομόνωση της ΟΛΜΕ. Μετά την ΑΔΕΔΥ άδειασε την Ομοσπονδία των καθηγητών και η ΓΣΕΕ. Και οι δύο τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις αρνήθηκαν να κηρύξουν απεργία στην πρεμιέρα των πανελλαδικών εξετάσεων αύριο, όπως τους ζήτησε η Ομοσπονδία των καθηγητών.
Πρόκειται ίσως για τη συντομότερη απεργία στην ιστορία του συνδικαλισμού. Συγκεκριμένα, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα κι ενώ η επιστράτευση των καθηγητών συμπλήρωνε το πρώτο της 12ωρο, η συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ κλήθηκε να ψηφίσει δύο φορές.
Στην πρώτη ψηφοφορία επικυρώθηκε με συντριπτικό ποσοστό (91,8%) η απόφαση των γενικών συνελεύσεων για απεργία στις Πανελλαδικές.
Στη δεύτερη οι πρόεδροι κλήθηκαν να ψηφίσουν εάν υπάρχουν οι πολιτικοί όροι και προϋποθέσεις για να σπάσει η επιστράτευση, ερώτημα στο οποίο το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ είχε ήδη απαντήσει αρνητικά. Από τους 84 παρόντες προέδρους ΕΛΜΕ μόνο 18 τάχθηκαν υπέρ της πραγματοποίησης της απεργίας παρά την επιστράτευση του κλάδου. Ακριβώς οι μισοί, 9 πρόεδροι, συντάχθηκαν απολύτως με την εκτίμηση του Δ.Σ. Οι υπόλοιποι ψήφισαν λευκό. Η απεργία ανεστάλη λίγα λεπτά μετά την κήρυξή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου