Σελίδες

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Ο Νίκος Τεμπονέρας ΖΕΙ στους αγώνες για μια καλύτερη Παιδεία! 30 χρόνια από τη δολοφονία του από τους τραμπούκους της ΟΝΝΕΔ!

 



8 Ιανουαρίου 2021


 

                Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος  από τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, που έπεσε νεκρός στις 9 του Γενάρη του 1991 από δολοφονικό χτύπημα του Ιωάννη Καλαμπόκα, ο οποίος ήταν Δημοτικός σύμβουλος Πάτρας και Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και ήταν επικεφαλής τραμπούκων ΟΝΝΕΔΙΤΩΝ που ήθελαν να "σπάσουν" τη μαθητική κατάληψη στο 3ο και 7ο Γυμνάσιο Πατρών. Το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα συντάραξε τότε την εκπαιδευτική κοινότητα και την ελληνική κοινωνία. 

Η επίθεση των τραμπούκων είχε ως στόχο την καταστολή του μαζικού εκπαιδευτικού κινήματος, που είχε αναπτυχθεί σε ολόκληρη τη χώρα, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, φοιτητών και μαθητών ενάντια στο αντιδραστικό νομοσχέδιο του τότε Υπουργού Παιδείας, Βασίλη Κοντογιαννόπουλου. Οι κινητοποιήσεις εκείνες και η θυσία του Νίκου Τεμπονέρα ανάγκασαν την τότε κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη να αποσύρει το νομοσχέδιο και οδήγησαν τον Υπουργό Παιδείας σε παραίτηση.

Σήμερα, 30 χρόνια μετά, ολόκληρος ο εκπαιδευτικός κόσμος και οι εργαζόμενοι,  εξακολουθούν να αγωνίζονται ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των μνημονίων που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Αγωνίζονται για αύξηση των δαπανών για την Παιδεία για μια καλύτερη εκπαίδευση και Παιδεία προς όφελος των μαθητών και της κοινωνίας.

Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, εκμεταλλευόμενη την πανδημία, πέρασε, χωρίς κανένα διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα, διατάξεις που επαναφέρουν την εκπαίδευση 30 χρόνια πίσω, στην εποχή που δολοφονήθηκε ο Νίκος Τεμπονέρας. Επιδιώκει να καταργήσει ακόμη και τα στοιχειώδη εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα με τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας, την καθιέρωση της δεκάωρης εργασίας, τον "ευνουχισμό" των συλλογικών συμβάσεων κλπ.

Αντί να στηρίξει τη Δημόσια Παιδεία και την Υγεία, αντί να στηρίξει το ΕΣΥ με αύξηση της χρηματοδότησης, αντί να λάβει μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία, αντί να μειώσει τους μαθητές ανά τμήμα στους 15, συνεχίζει τις πολιτικές λιτότητας και την υποβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας και Υγείας, και των κοινωνικών παροχών, μέσα από τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό του 2021. 

30 χρόνια μετά, τα αιτήματα και τα προτάγματα για τα οποία αγωνίστηκε και υπερασπίστηκε ο Νίκος Τεμπονέρας είναι επίκαιρα όσο ποτέ. Ο Νίκος Τεμπονέρας ΖΕΙ στους αγώνες μας για ένα δημόσιο και δωρεάν ποιοτικό σχολείο για όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις, για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών, για αύξηση των δαπανών την Παιδεία, για μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, για μόνιμους διορισμούς, για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα και ελευθερίες.

 

Δημοκρατική Συνεργασία

Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου