Σελίδες

Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

ΔΟΕ



Κοινή ανακοίνωση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και της Συνόδου Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών για την ένταξη των αντικειμένων της Φυσικής Αγωγής και των Αγγλικών στο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου ΕΔΩ



Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ(Α.Σ.Γ.Μ.Ε.)



Βερανζέρου 22, 6ος όροφος, TK 104 32
www.asgme.gr  email : gt.asgme@gmail.com

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ Ν/Σ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Σαν τον «κλέφτη», με κλειστά σχολεία και εν μέσω πανδημίας, παίρνοντας μαθήματα από τους προκατόχους της, η Κυβέρνηση αναβαθμίζει το αντιεκπαιδευτικό της έργο. Το νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας διαμορφώνει ένα σχολείο ακόμα πιο εξοντωτικό και εχθρικό προς τις ανάγκες μαθητών-εκπαιδευτικών-γονιών. 
Το σχολείο μεταμορφώνεται σε  εξεταστικό κέντρο με την Τράπεζα Θεμάτων.
Η γενική μόρφωση στο Λύκειο υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο, στο βωμό της βαθμολογίας για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ήδη από την Α Λυκείου.
Η εισαγωγή «δεξιοτήτων» καθιστά το νέο σχολείο της Κυβέρνησης  ως κέντρο αποσπασματικής γνώσης.
Είναι πρόκληση, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας αντί να επιλύσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από το κλείσιμο των σχολείων λόγω πανδημίας, να επιλέγουν αυτή την περίοδο να κάνουν ακόμα χειρότερη και άνιση την μόρφωση.
Όσο το αγαθό της ολοκληρωμένης μόρφωσης δεν εξασφαλίζεται δημόσια, δωρεάν, καθολικά για όλα τα παιδιά, εμείς οι γονείς θα είμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τη μόρφωση που δικαιούνται τα παιδιά μας.
Το ΔΣ της ΑΣΓΜΕ προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 24/4/2020 στις 12:00μμ στη Βουλή καλώντας την Κυβέρνηση να αποσύρει το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της.

Αθήνα  22.4.2020

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Η αλαζονική μοναχικότητα του Υπουργείου Παιδείας… Εν μέσω πανδημίας και χωρίς ουσιαστικό διάλογο κατέθεσε το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία


23 Απριλίου 2020
           
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, που περιλαμβάνει σαρωτικές αλλαγές σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (Πρότυπα και πειραματικά σχολεία, Αγγλικά στο νηπιαγωγείο, αλλαγές στην κατανομή των ωρών διδασκαλίας, μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα, σχολικός κανονισμός, ποινή αναπληρωτών για μη ανάληψη υπηρεσίας, αλλαγές προγραμμάτων σε δημοτικό - γυμνάσιο - λύκειο, τράπεζα θεμάτων, βάση του 10, αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, αξιολόγηση σχολικών μονάδων κι εκπαιδευτικών, εκλογή πρυτάνεων κλπ).
Είναι προφανές πως αντέγραψε τακτικές των προηγούμενων υπουργών Παιδείας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, Φίλη και Γαβρόγλου, που όλα τα σημαντικά νομοθετήματα, τα περνούσαν με τα σχολεία κλειστά. Από τον κ. Φίλη η κατάργηση των σχολείων ΕΑΕΠ και η υποβάθμιση του ολοήμερου σχολείου αποφασίστηκε στις διακοπές του Πάσχα του 2016, ενώ από τον κύριο Γαβρόγλου το Π.Δ.79/2017 υπογράφηκε το καλοκαίρι του 2017, το σύστημα προσλήψεων κατατέθηκε στις διακοπές Χριστουγέννων 2018 και το νέο Λύκειο στις διακοπές Πάσχα 2019.
Χωρίς να λάβει υπόψη της τη συνολική αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας, που την καλούσε να μην προχωρήσει τώρα, που τα σχολεία είναι κλειστά και επιδεικνύοντας μια πρωτοφανή αλαζονεία, καταργεί το δημοκρατικό κεκτημένο δεκαετιών, όπου τα νομοσχέδια συζητούνταν, πριν κατατεθούν στη Βουλή, ευρύτατα με τους θεσμικούς φορείς (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ), αλλά και ολόκληρη την κοινωνία.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Νόμος 3848/10 -που τόσο επικρίθηκε από την εκπαιδευτική κοινότητα- συζητήθηκε επί τρίμηνο και ψηφίστηκε τον Μάιο του 2010, με τα σχολεία ανοικτά.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καταγγέλλει την πρακτική της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και της Υφυπουργού «αγγλικής γλώσσας» Σοφίας Ζαχαράκη, που δείχνουν περιφρόνηση προς την εκπαιδευτική κοινότητα και τα θεσμοθετημένα όργανα των εκπαιδευτικών και τις καλεί να μην προχωρήσουν στην κατάθεση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου εν μέσω πανδημίας και με τα σχολεία κλειστά.
Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία χρειάζονται ευρύτατο διάλογο με όλους τους φορείς, που εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία, και συναινέσεις για να αντέχουν στον χρόνο και να μην αλλάζουν από κυβέρνηση σε κυβέρνηση κι από υπουργό σε υπουργό με θύματα, τελικά, τους μαθητές.

Δημοκρατική Συνεργασία
Εκπαιδευτικών Π.Ε.


“Οι ειδικοί για πρώτη φορά μπαίνουν μπροστά ...ας μην είναι και η τελευταία”




             Οι άνθρωποι μπορούν να διαμορφώνουν και να διατυπώνουν θεωρίες σχετικά με τα πράγματα που τους απασχολούν στηριζόμενοι σε όσα έχουν ζήσει, όσα τους έχουν μεταφερθεί από τις προηγούμενες γενιές, από τον τύπο, έντυπο ή ηλεκτρονικό, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και άλλες πηγές. Σαφώς και αυτό είναι ταυτόχρονα και υποχρέωσή τους αλλά και δικαίωμά τους, αλλά και πως αλλιώς θα μπορούσε να συμβαίνει για την διαμόρφωση των απόψεών τους πάνω σε διάφορα ζητήματα. Εκείνο όμως, το οποίο θα λέγαμε ότι είναι μεμπτό είναι το να τοποθετούνται χωρίς επιφυλάξεις επί παντός επιστητού αλλά κυρίως να προσαρμόζουν την συμπεριφορά τους ανάλογα με την προσωπική και μόνο αντίληψη που έχουν διαμορφώσει για τα πράγματα. Για παράδειγμα πολλοί συμπολίτες μας αντέδρασαν κατά το δοκούν απέναντι στον κίνδυνο του κορονοϊού, δηλώνοντας ότι δεν αισθάνονται φόβο και μη πειθαρχώντας στις συστάσεις, πριν γίνει φυσικά η απαγόρευση.

Οι θεωρίες, ωστόσο αυτές, στις οποίες αναφέρθηκα παραπάνω, δεν είναι οργανωμένες καθώς επίσης δεν έχουν επαληθευθεί, διότι «Θεωρία αποτελεί το σύνολο των προτάσεων, των υποθέσεων, των αρχών και των ιδεών που είναι οργανωμένες σε ένα λογικό σύστημα, το οποίο περιγράφει ή και ερμηνεύει ένα φαινόμενο, γεγονός ή τρόπο δράσης» (Μπαμπινιώτης, 2008). Κάθε επιστήμη έχει θεωρητικό υπόβαθρο για τη στήριξη της μεθοδολογίας  εφαρμογής της, καθώς επίσης οι επιστημονικές θεωρίες είναι τυπικές και επίσημες, στη βάση ευρημάτων και θεωρητικών αναζητήσεων που οργανώνονται συστηματικά, ενώ επίσης μέσω της έρευνας υπόκεινται σε έλεγχο και άλλοτε επαληθεύονται ή απορρίπτονται.

Σε αντιδιαστολή με την συμπεριφορά των ανθρώπων η οποία περιγράφηκε πιο πάνω και η οποία ως ένα βαθμό είναι κατανοητή, θα έπρεπε να βρίσκεται η συμπεριφορά της πολιτικής εξουσίας. Με αυτό εννοώ ότι η πολιτική εξουσία, που κατέχει και την νομοθετική δυνατότητα η οποία έχει ευρεία και σε βάθος επίδραση στην υπόσταση των πολιτών, θα έπρεπε να είναι χίλιες φορές πιο προσεκτική στις ενέργειές της και να ενεργεί έχοντας απόλυτα εμπεριστατωμένες προτάσεις ως προς τους στόχους που θέτει, ως προς την επιστημονική ορθότητα και την κοινωνική αποστολή τους. Δυστυχώς όμως είμαστε συνηθισμένοι να βλέπουμε από την πλευρά των κυβερνώντων  αδιαφορία για την επιστήμη και την ειδική γνώση και πολλές φορές επιλεκτική χρήση τους, ακόμα και καθοδήγησή τους για λόγους συμφερόντων. 

Γι’ αυτό στην προκειμένη περίπτωση, της πανδημίας του κορονοϊού, μας ξένισε αρχικά και μας εντυπωσίασε στη συνέχεια αυτή η συμπεριφορά από την πλευρά της κυβέρνησης. Το αυτονόητο μας κατέπληξε. Όλη η πολιτική και η ρητορική της πολιτικής ηγεσίας στηρίζεται στους ειδικούς. Δημιουργήθηκαν ερωτήματα ως προς το φαινόμενο της μεταστροφής αυτής. Όμως μπορούσε να γίνει διαφορετικά για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση σε ανύπαρκτες υποδομές; Πως μπορούσε να διαχειριστεί αυτή η κατάσταση με αστήρικτο και σε συνθήκες συνεχούς συρρίκνωσης για χρόνια πολλά δημόσιο σύστημα υγείας; Μπήκαν λοιπόν μπροστά οι ειδικοί και οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής για να διαχειριστούν την ήττα των κυβερνώντων όχι μόνο των τωρινών αλλά και προηγούμενων. Σε μια κατάσταση θυματοποίησης η κυβέρνηση, άμοιρη ευθυνών, ας μου επιτραπεί η έκφραση, πέταξε το «μπαλάκι» αλλού. Πολλοί θεωρήσαμε ότι άλλαξε η νοοτροπία και χαρήκαμε. Η αποδοχή όμως και η εξύψωση του συστήματος υγείας δεν σημαίνει και αλλαγή της στάσης τους απέναντι στο κράτος πρόνοιας, απλά είναι μια μορφή τακτικισμού.

Πράγματι είναι σπουδαίο το να στηρίζει κάποιος την τακτική του στην επιστημονική γνώση, προσδίδει κύρος, εγκυρότητα, αίσθημα δικαίου στις αποφάσεις που αφορούν τους πολίτες. Αναρωτιέμαι όμως αυτό που ζήσαμε και ζούμε, δηλαδή να προτάσσεται η επιστημονική γνώση, δεν θα έπρεπε να αφορά και άλλους θεσμούς εθνικής σημασίας της πολιτείας; Επί παραδείγματι την Παιδεία;

Η εκπαίδευση εμπερικλείει θέματα που αναφέρονται στη διοικητική οργάνωση, στη διαμόρφωση των εκπαιδευτικών θεσμών, στα προγράμματα σπουδών, στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό κ.α. Η εκπαίδευση, με τη στενή της σημασία και όπως αυτή χρησιμοποιείται σήμερα στην επιστήμη της παιδαγωγικής, σημαίνει τη συστηματική και την οργανωμένη διαδικασία της αγωγής και της μάθησης, που αφενός προγραμματίζεται από την πολιτεία, αφετέρου υλοποιείται από τους αντίστοιχους φορείς. Επειδή όμως η εκπαίδευση είναι ένα δημόσιο αγαθό, γι' αυτό την εποπτεία και την ευθύνη για την υλοποίησή της την έχει, και οφείλει να την έχει, εξολοκλήρου η Πολιτεία, ενώ αρμόδιο για το Ελληνικό Εκπαιδευτικό σύστημα είναι το υπουργείο παιδείας που σχεδιάζει και υλοποιεί την εκπαιδευτική πολιτική.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που παρατηρείται εξετάζοντας διαχρονικά την πορεία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος είναι η μεγάλη επίδραση που δέχτηκε λόγω των εκάστοτε πολιτικών εναλλαγών και διαφορών ιδεολογικών. Η επίδραση αυτή μεταφράστηκε σε πολιτικές, όπου το πολιτικό στοιχείο, αλλά με την έννοια ουσιαστικά του κομματικού, προτασσόταν έναντι του εθνικού, και ουσιαστικά η εκπαιδευτική πολιτική ήταν κομματική κι όχι εθνική, ενώ ήταν τόσο έντονη αυτή νοοτροπία της πολιτικής για την εκπαίδευση, ώστε μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμα και υπουργική.

Ενώ όλα τα παραπάνω αποτελούν γνώση που έρχεται από το παρελθόν ουδόλως αυτή αξιοποιήθηκε. Δυστυχώς αυτό συνεχίζουμε να ζούμε και σήμερα. Για άλλη μια φορά το υπουργείο παιδείας και μάλιστα εν μέσω ιδιαίτερων συνθηκών καταθέτει σχέδιο νόμου χωρίς κοινωνικές και επιστημονικές συναινέσεις. Προηγήθηκε όπως και στον κλάδο της υγείας η χρησιμοποίηση του προσωπικού της εκπαίδευσης για να λειτουργήσει η εξΑΕ με ότι μέσα διέθετε το σύστημα αλλά και ο καθένας ξεχωριστά, ώστε να φαίνεται ότι όλα δουλεύουν όπως πρέπει και να μην χρεωθεί η κυβέρνηση την δυσαρέσκεια της κοινωνίας και την ήττα της και σε αυτό το πεδίο. 

Παροδική ήταν λοιπόν η μεταστροφή αυτή και το βιώνουμε με τον πιο άσχημο και προσβλητικό τρόπο αυτές τις ώρες εμείς οι εκπαιδευτικοί και η εκπαίδευση ολόκληρη.

Δεν είναι λογικό λοιπόν να δημιουργούνται αμφιβολίες για τις προθέσεις του υπουργείου, για την δημοκρατικότητα των διαδικασιών λήψης αποφάσεων αλλά και για την επιστημονικότητα των αλλαγών όταν ήδη έχουν εκφραστεί με επιστημονικές τοποθετήσεις που δεν συμπίπτουν με τα όσα προαναγγέλθηκαν, τόσο ακαδημαϊκοί δάσκαλοι αλλά και εκπαιδευτικοί, ως επιστήμονες και επαγγελματίες;

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΤΕ;

ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ ΗΤΑΝ Η ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ;;;;;


Βιβλιογραφικές Αναφορές
Feldman, R. (2011). Εξελικτική ψυχολογία δια βίου ανάπτυξη. Αθήνα: Gutenberg.

Μαυρογιώργος, Γ. (1999). Η εκπαιδευτική μονάδα ως φορέας διαμόρφωσης και άσκησης εκπαιδευτικής πολιτικής. Στους Α. Αθανασούλα – Ρέππα, Μ. Κουτούζη, Γ. Μαυρογιώργο, Β. Νιτσοπούλου & Δ. Χαλκιώτη. Διοίκηση εκπαιδευτικών μονάδων (Τομος Α΄): Εκπαιδευτική διοίκηση και πολιτική. (σς. 115-160). Πάτρα: ΕΑΠ.

Ξωχέλλης, Π. (c2015). Εισαγωγή στην Παιδαγωγική: θεμελιώδη προβλήματα της Παιδαγωγικής Επιστήμης. Θεσσαλονίκη: Αφοί Κυριακίδη.

Σταμέλος, Γ. (2007). Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Στο Ξωχέλλης Π. Λεξικό της Παιδαγωγικής. Θεσσαλονίκη: Αφοί Κυριακίδη.

Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΠΑΣΧΑ 2020

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ - ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Ελπίζω να είχατε όμορφες γιορτινές ημέρες και οι ευχές μου 

να βρίσκουν εσάς προσωπικά, τις οικογένειές σας, 

αλλά και όλους τους αγαπημένους σας 

με υγεία και ψυχική δύναμη.






Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Εργαστήριο Σχολικής Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ-Βοηθητικό υλικό για εκπαιδευτικούς




ΕπαναΣυνδεόμαστε στο Σχολείο: Οι e-ιστορίες στην τάξη.
Δείτε το έντυπο στο παρακάτω link:
http://www.centerschoolpsych.psych.uoa.gr/…/epanasyndeomast…
Για να δείτε τα έντυπα των δραστηριοτήτων σε ξεχωριστό αρχείο για τους/τις μαθητές/ τριες επισκεφτείτε το παρακάτω link:
http://www.centerschoolpsych.psych.uoa.gr/…/186-yliko-gia-e…

Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Αφήστε τους εκπαιδευτικούς να κάνουν τη δουλειά τους! Διευκρινίσεις για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση



2 Απριλίου 2020

Σε περιόδους εξαιρετικών κρίσεων, όπως αυτή που διανύουμε, χρέος όλων μας είναι να παλέψουμε με όλα τα δυνατά μέσα, ο καθένας από τη θέση του και με όλες του τις δυνάμεις, για το κοινό καλό. Την ώρα της μάχης δεν έχουν θέση γκρίνιες, αλληλοκατηγορίες, καταλογισμός ευθυνών, ως άλλοθι αδράνειας. Την ώρα της μάχης αγωνίζεσαι. Χωρίς προαπαιτούμενα.
Όταν ο αγώνας τελειώσει, τότε υπάρχει χρόνος για απολογισμό, επισήμανση λαθών, καταλογισμό ευθυνών και συμπερασμάτων για το μέλλον. Όπως έχει γράψει ο μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης «Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε; Πολέμα!!»
Οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, παιδιά λαϊκών οικογενειών στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αντιλαμβάνονται το χρέος της ευθύνης τους και από την πρώτη στιγμή της κρίσης προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να φανούν αντάξιοι των περιστάσεων. Στέκονται περήφανα, δίπλα σε όλους αυτούς που με κίνδυνο της υγείας και της ζωής τους αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή του «μετώπου». Δίπλα στους νοσηλευτές, τους γιατρούς, τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, στην καθαριότητα, στις μεταφορές, στους διανομείς. Σε ολόκληρο τον κόσμο της εργασίας που παλεύει.
Οι συνθήκες και τα μέσα δυσκολεύουν απίστευτα το έργο τους, δεν τα χρησιμοποιούν όμως ως άλλοθι. Εργάζονται νυχθημερόν από τους υπολογιστές, τα τηλέφωνα, τα στελέχη εκπαίδευσης από τα σχολεία τους, γιατί καταλαβαίνουν πως τα παιδιά μας χρειάζονται στήριξη, ενίσχυση, ενθάρρυνση, αισιοδοξία. Κάνουν με αίσθημα βαθύτατης ευθύνης το έργο τους.
Τα σχολεία δεν είναι κλειστά. Τα σχολεία λειτουργούν, όχι όμως στον φυσικό τους χώρο και δυστυχώς όχι με όλους τους μαθητές, καθώς κάποιοι δεν έχουν τη δυνατότητα και τα μέσα. Για αυτούς πρέπει το υπουργείο Παιδείας να βρει λύσεις (δωρεάν δεδομένα, προσφορά ταμπλετών κλπ), καθώς όλοι πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση στη γνώση.
Το υπουργείο Παιδείας, το οποίο είναι αλήθεια πως σηκώνει και αυτό, όπως όλοι, τεράστιο βάρος, από την πλευρά του, πρέπει να φροντίσει να λύνει προβλήματα και όχι με ασάφειες και διαρκείς παλινωδίες να «τρελαίνει» στην κυριολεξία τους εκπαιδευτικούς. Δεν μπορεί καθημερινά να προσθέτει νέα δεδομένα που αναιρούν τα προηγούμενα, που το ίδιο έχει αποφασίσει, με αποτέλεσμα να ερμηνεύονται κατά το δοκούν από τα στελέχη εκπαίδευσης.
Το Υ.ΠΑΙ.Θ. πρέπει να σταματήσει την επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος της εκπαίδευσης, προσπαθώντας να πείσει ότι όλα λειτουργούν στην εντέλεια. Πρέπει να βοηθήσει ουσιαστικά στην επίλυση των πολλών προβλημάτων που υπάρχουν. Πρέπει να στηρίξει έμπρακτα τους εκπαιδευτικούς και να τους αφήσει επιτέλους να κάνουν τη δουλειά τους. Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα να γίνεται πραγματικός «πόλεμος» στις διάφορες πλατφόρμες και οι εκπαιδευτικοί εκτός από όλα τα άλλα να «λιώνουν» σε διαρκείς τηλεδιασκέψεις, οι οποίες όταν τελειώνουν έχουν δημιουργήσει περισσότερες απορίες και γκρίζες ζώνες από όσες υπήρχαν πριν αρχίσουν.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θέλοντας να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να ξεκαθαρίσουν τι ακριβώς ισχύει, επισημαίνει τα ακόλουθα:
Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 68/20-03-2020) και στο άρθρο 65, παρ. 1 «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων» αναφέρεται ότι: «Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων μπορεί να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να καθίσταται δυνατή για το σύνολο των εκπαιδευτικών δομών, ανεξαρτήτως τύπου και βαθμίδας, δημόσιων ή ιδιωτικών, η εξ αποστάσεως διδασκαλία.».
Με τις εγκυκλίους Φ8/38091/Δ4/16-03-2020 και 39676/Δ2/20-03-2020 του Υ.ΠΑΙ.Θ., και συγκεκριμένα της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών, διαβιβάζονται οδηγίες για την υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και προτείνεται να αξιοποιηθούν πληροφοριακά συστήματα, δίκτυα και εφαρμογές που έχει αναπτύξει το Υ.ΠΑΙ.Θ., όπως για παράδειγμα η Ηλεκτρονική Τάξη (e-class) και η Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα (e-me). Αναφέρεται, επίσης, ότι μέθοδοι και εργαλεία που τυχόν έχουν ήδη αναπτυχθεί και χρησιμοποιούνται από τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς για την ανάγκη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, είναι δυνατόν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται παράλληλα με όσα προτείνονται με το παρόν έγγραφο οδηγιών. Η επιλογή της πλατφόρμας που θα αξιοποιηθεί έγκειται στη διακριτική ευχέρεια του/της κάθε εκπαιδευτικού.
Τονίζεται, ακόμα, ότι στο πλαίσιο της αυτονομίας και της μεγαλύτερης ευελιξίας των σχολικών μονάδων, οι Διευθυντές των σχολείων διαμορφώνουν το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Η διαδικασία υλοποιείται από κάθε εκπαιδευτικό είτε με σύγχρονες είτε με ασύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας είτε συνδυαστικά.
Σαφέστατα, από τα παραπάνω, προκύπτει ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα επιλογής, της πιο πρόσφορης σε αυτούς μεθόδου, για την υλοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, η οποία είναι ένα εργαλείο για να διατηρήσουν οι μαθητές/τριες μας την επαφή τους με την εκπαιδευτική διαδικασία στις έκτακτες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας, χωρίς, όμως, σε καμιά περίπτωση, να αποσκοπεί στο να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση ούτε να καλύψει τη διδακτέα ύλη.
Οι σύλλογοι διδασκόντων, ως κυρίαρχο όργανο, εκτιμώντας τη μοναδικότητα κάθε σχολικής μονάδας, έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν ποια μέθοδο εξ αποστάσεως διδασκαλίας θα ακολουθήσουν, πάντα με γνώμονα τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών/τριών μας και το όραμα που έχουμε για ένα ισχυρό δημόσιο σχολείο, ένα σχολείο χωρίς αποκλεισμούς, ένα σχολείο που θα εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση όλων στη διαδικασία της μάθησης.

Στηρίζουμε τους μαθητές μας, ενισχύουμε το δημόσιο σχολείο!



Δημοκρατική Συνεργασία
Εκπαιδευτικών Π.Ε.