Σελίδες

Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

ΔΟΕ: ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΧΡΟΝΗ ΦΟΙΤΗΣΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ





Αριθ. Πρωτ. 719
Αθήνα  30/5/2018
Προς
Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Θέμα: Συνέδριο Δ.Ο.Ε.-Ι.Π.Ε.Μ. για το 2χρονο δημόσιο, υποχρεωτικό νηπιαγωγείο στο δρόμο των κοινωνικών αναγκών και των οραμάτων μας

                Πραγματοποιήθηκε, με εξαιρετική επιτυχία, το συνέδριο που συνδιοργάνωσαν η Δ.Ο.Ε. και το Ι.Π.Ε.Μ.-Δ.Ο.Ε. την Τρίτη 22 και την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018 στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο «2χρονο δημόσιο, υποχρεωτικό νηπιαγωγείο στον δρόμο των κοινωνικών αναγκών και των οραμάτων μας».
                Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν με πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις οι Καθηγητές Πανεπιστημίου Γιώργος Γρόλλιος (Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), Δόμνα Κακανά (Καθηγήτρια στο  Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Εκπαίδευσης και Αγωγής  του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), Μαρία Παπανδρέου (Επίκουρη Καθηγήτρια στο  Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Εκπαίδευσης και Αγωγής  του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), Θωμάς Μπάκας (Αναπληρωτής Καθηγητής Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Διοίκησης της Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Βασίλειος Οικονομίδης (Αναπληρωτής Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης), Νικόλαος Ζαράνης (Αναπληρωτής Καθηγητής  στο  Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του  Πανεπιστημίου Κρήτης) και Χρήστος Τουρτούρας (Επίκουρος Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), ενώ την επιστημονική επιτροπή αποτελούσαν οι: Πρόεδρος Ευφημία Τάφα (Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Αγωγής και Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης ) και μέλη Νίκος Παπαδάκης (Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης), Γεώργιος Μανωλίτσης (Αναπληρωτής Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης), Πετρούλα Τσοκαλίδου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), Σπύρος Σούλης (Αναπληρωτής Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Θεόδωρος Ελευθεράκης (Επίκουρος Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης) (μέλη).
                Χαιρετισμό απεύθυναν οι: Βαγγέλης Γαβριελάτος (εκπρόσωπος της Εκπαιδευτικής Διεθνούς- Education International, Φίλιος Φυλακτού (Πρόεδρος Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Δασκάλων), Γιάννης Πάιδας (πρόεδρος Α.Δ.Ε.Δ.Υ.), Νίκος Παπαχρήστος (πρόεδρος Ο.Λ.Μ.Ε.) και Χαράλαμπος Κόκκινος (εκπρόσωπος ΕΝ.Π.Ε.) ενώ συμμετείχαν στα στρογγυλά τραπέζια του συνεδρίου εκτός από τους πανεπιστημιακούς δασκάλους που ήταν εισηγητές και εκπρόσωποι της Α.Σ.Γ.Μ.Ε και της Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μΕ.Α.. Αρνητικές εντυπώσεις δημιούργησε η απουσία εκπροσώπου της Κ.Ε.Δ.Ε. (η οποία προτιμά, φαίνεται, τους μονολόγους ψεύδους και λάσπης κατά του δημόσιου νηπιαγωγείου καθώς μάλλον αντιλαμβάνεται ότι τα επιχειρήματά της δεν είναι τόσο στέρεα για ένα ακροατήριο στο οποίο μεταξύ των άλλων υπάρχουν και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι) αλλά και της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., που είχαν προσκληθεί να συμμετέχουν στα στρογγυλά τραπέζια και να εκθέσουν τις απόψεις τους. Δεν παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι του Τμήματος προσχολικής αγωγής, της σχολής επαγγελμάτων υγείας και πρόνοιας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης οι οποίοι δήλωσαν αδυναμία λόγω άλλων υποχρεώσεων. Έχει, πάντως, ιδιαίτερη αξία η σαφής τοποθέτηση του εκπροσώπου της Ένωσης Περιφερειών υπέρ της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο δημόσιο νηπιαγωγείο.
                Ο χαιρετισμός του εκπροσώπου της Education International Βαγγέλη Γαβριελάτου (πρώην Προέδρου της Ομοσπονδίας των Εκπαιδευτικών της Αυστραλίας και επικεφαλής της εκστρατείας της Ε.Ι. για την καταπολέμηση της ιδιωτικοποίησης στην εκπαίδευση) καθήλωσε τους συνέδρους. Έκανε εκτενή αναφορά στην παγκόσμια κερδοσκοπική επιχείρηση για «τη διάλυση των παραδοσιακών εκπαιδευτικών συστημάτων, την εμφάνιση και εξάπλωση ιδιωτικών, εταιρικών και  κερδοσκοπικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, με τη συνεχιζόμενη εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, …κάτι που διακυβεύει τη δημόσια διακυβέρνηση της εκπαίδευσης, αποτελεί απειλή για μαθητές και εκπαιδευτικούς  και απειλεί την ποιοτική δημόσια εκπαίδευση …» και στην προσπάθεια της Ε.Ι. να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο κίνημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. Τέλος χαιρέτισε, ως μεγάλη επιτυχία του εκπαιδευτικού κινήματος τη θεσμοθέτηση της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι «η  ολοκληρωμένη και ποιοτική εκπαίδευση  που παρέχει το δημόσιο νηπιαγωγείο, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη σωματική, ψυχοκινητική, γνωστική, κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού». 
                Όλοι οι ομιλητές και οι συμμετέχοντες στα στρογγυλά τραπέζια αλλά και οι συνάδελφοι – σύνεδροι, μέσα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις – τοποθετήσεις τους ανέδειξαν τη σημασία της προσχολικής εκπαίδευσης στην ανάπτυξη των παιδιών και τους λόγους που συνηγορούν στην υποστήριξη της διετούς υποχρεωτικής φοίτησης, δίνοντας έμφαση τόσο σε αυτούς που αφορούν την προσωπική ανάπτυξη (νοητική, κοινωνική ανάπτυξη, ευχερέστερη σχολική πορεία κ.ά.) κάθε παιδιού όσο και σε αυτούς που αφορούν θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής και αντιμετώπισης των εκπαιδευτικών ανισοτήτων (παιδιά από ειδικές ομάδες πληθυσμού κλπ.).
Αναδείχτηκαν:
·                     Η ανάγκη για ένα σχολείο που θα καλλιεργεί το συνεργατικό πνεύμα, θα αφήνει χώρο στη φαντασία και τη δημιουργικότητα, θα ενώνει τη θεωρία με την πράξη, θα συγκροτείται στην έννοια της εργασίας και θα είναι προσαρμοσμένο στη ζωή, τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των νηπίων, των παιδιών και των εφήβων που καλείται να διαπαιδαγωγήσει και να εκπαιδεύσει, με ενιαίο τρόπο σε όλο το εύρος του.
·                     Το ζητούμενο να συμβάλλει η εκπαίδευση στην κατεύθυνση της ολόπλευρης ανάπτυξης των ανθρώπων ως προσωπικοτήτων και κοινωνικών ενεργητικών υποκειμένων και όχι να γίνει μια υπηρεσία προς πώληση σε πελάτες, που από μικρή ηλικία θεωρούνται καταναλωτές και στόχοι του μάρκετινγκ.
·                     Ότι η 2χρονη δημόσια, δωρεάν, υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση, αποτελεί αναγκαία και αναντικατάστατη συνθήκη για την ομαλή μετάβαση των νηπίων στο δημοτικό. Η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να υποκατασταθεί από κανένα πλαίσιο εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας και είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί μέσω  αναλυτικών προγραμμάτων στη βάση ενιαίας λογικής. 
·                     Το γεγονός ότι στο δημόσιο νηπιαγωγείο διασφαλίζεται ομοιογένεια και δομημένο πρόγραμμα και ότι είναι πολύ θετική η όσο το δυνατόν ταχύτερη απομάκρυνση του νηπίου από ανοργάνωτα περιβάλλοντα.
·                     Ο αντισταθμιστικός ρόλος του νηπιαγωγείου που είναι, ίσως, ο σπουδαιότερος ρόλος του, ειδικά σε περίοδο βαθιάς και παρατεταμένης κρίσης η οποία δημιουργεί συνθήκες ραγδαίας επιδείνωσης σε κάθε έκφανση κοινωνικού βίου. Ο δημόσιος και αντισταθμιστικός του ρόλος είναι το αντίβαρο σε όλα τα εμπόδια που θέτουν οι δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, έτσι ώστε τα νήπια παρά τις δυσκολίες να μπορούν να έχουν μια όσο το  δυνατόν ομαλή και άρτια υποστήριξη και εκπαίδευση.
·                     Το γεγονός ότι η ειδική αγωγή και εκπαίδευση των νηπίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, βρίσκει την πλέον κατάλληλη έκφραση εξειδικευμένης υποστήριξης και εκπαίδευσης μέσα στο δημόσιο νηπιαγωγείο και αυτό, όπως τόνισε η εκπρόσωπος της Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μ.Ε.Α., πρέπει να αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στόχο της πολιτείας η οποία οφείλει να συνδράμει και να ενισχύει συνεχώς με κάθε τρόπο αυτόν τον ρόλο του νηπιαγωγείου.
·                     Η ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης του άγχους των γονέων που συνίσταται στην εξασφάλιση της ένταξης των παιδιών τους σε ένα δημόσιο δωρεάν σχολείο (με 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση) όπου θα υπάρχουν οι υποδομές – υποστηρικτικές, κτιριακές – οι οποίες κρίνονται απαραίτητες και βασικός πυλώνας υλοποίησης μιας ποιοτικής προσχολικής εκπαίδευσης καθώς και όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό, δίχως όμως την επίκληση σε ελλείψεις (που πρέπει η πολιτεία να αποδείξει πως έχει την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει) ως άλλοθι αδράνειας και μετάθεσης στο μέλλον της υποχρεωτικότητας της φοίτησης των νηπίων στα νηπιαγωγεία.
·                     Ο κομβικής σημασίας (και η αναγνώριση του ρόλου)  του «έμψυχου υλικού», των νηπιαγωγών, που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε ουσιαστικής προσπάθειας.
    
                Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ευχαριστεί θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του επιτυχημένου, και μεγάλης σημασίας για τη δημόσια εκπαίδευση, συνεδρίου. Τα κεντρικά συμπεράσματά του και το σύνολο των τοποθετήσεων που πραγματοποιήθηκαν καθώς και του προβληματισμού που αναπτύχθηκε, αποτελούν ήδη πολύτιμο όπλο στον αγώνα μας για την υπεράσπιση του δημόσιου, δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και την άμεση-καθολική θεσμοθέτηση της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, στο δημόσιο νηπιαγωγείο από νηπιαγωγούς.



Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

ΑΠΕΡΓΙΑ 30 ΜΑΙΟΥ 2018

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ιωάννινα,25-05-2018
24ωρη Πανελλαδική Απεργία
Τετάρτη 30 Μάη 2018
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η 30ή Μάη έχει αποφασιστεί ως ημέρα Παλλαϊκής κινητοποίησης με 24ωρη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ από ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ και τους συνδικαλιστικούς φορείς μικρομεσαίων επαγγελματιών, εμπόρων και επιστημόνων προκειμένου να αναδείξουμε τα κορυφαία προβλήματα της λιτότητας, της ανεργίας και της υπερφορολόγησης που έχουν οδηγήσει στον κοινωνικό αποκλεισμό, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση χιλιάδες συμπολίτες μας και κυρίως τους νέους, τις γυναίκες και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες.
Η πολιτική της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια όλες οι κυβερνήσεις της χώρας μας σε συνεργασία με τους δανειστές οδήγησε στην υποβάθμιση και την ανατροπή των εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.
Οκτώ χρόνια μετά και η επίθεση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση θέτοντας στην ατζέντα διαρκώς και νέα ληστρικά μέτρα για την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων που διασφαλίζουν τους δανειστές, αδιαφορώντας προκλητικά για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, παρά τον κοινωνικό αυτοματισμό που συστηματικά καλλιεργείται, έχουμε υποστεί τρομακτική μείωση στους μισθούς κατά 40%, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό υποστελέχωσης του Δημοσίου στη λογική υπηρέτησης του επιτελικού κράτους, με φθηνό κόστος και με την εκχώρηση στους ιδιώτες όλων των κερδοφόρων δράσεων.
Η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, το νέο μισθολόγιο με χαμηλότερο κατά 200 ευρώ ανά κατηγορία καταληκτικό μισθό, η επέκταση των Μ.Κ. ως τα 39 χρόνια υπηρεσίας, το πάγωμα της ωρίμανσης για τη διετία 2016-2017, ο περιορισμός στην καταβολή ανθυγιεινού επιδόματος σε συνδυασμό με την περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου από τα 8.600 ευρώ στα 5.600 έχει οδηγήσει και τους Δημοσίους Υπαλλήλους σε κατάσταση οικονομικής εξαθλίωσης.
Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης επεκτείνονται ραγδαία και στο δημόσιο, υποβαθμίζοντας περαιτέρω τα εργασιακά δικαιώματα, δημιουργώντας μια νέα γενιά συμβασιούχων χωρίς ασφάλεια, ποιότητα δουλειάς και στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα.
Η επίθεση της Κυβέρνησης στο συνδικαλιστικό κίνημα συνεχίζεται αμείωτη με τα νέα εμπόδια που θέτει στην συμμετοχή για τη λήψη απόφασης για απεργία και κορυφώθηκε με την ευθεία επίθεση στο δικαίωμα της απεργίας με την τροπολογία Γεροβασίλη.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ στην 24ωρη Γενική Απεργία για τις 30 ΜΑΗ για την ανατροπή των πολιτικών της ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ, του περιορισμού της ΑΝΕΡΓΙΑΣ, της κατάργησης της ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ.
ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ στην Απεργία
την ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΜΑΙΟΥ 2018
και στην Απεργιακή Συγκέντρωση
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ώρα 10:30 πμ

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ


ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
Δ/νση 5ο Δ.Σ Ιωαννίνων Γυναικών Πίνδου 17 ΤΗΛ. ΕΠΙΚ.6945543024

                                                                                         ΙΩΑΝΝΙΝΑ 8/5/2018

ΘΕΜΑ: « Η θέση της Ένωσης για τις νέες δομές στην εκπαίδευση».


Σχετικά με το σχέδιο νόμου που έδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στη δημοσιότητα και αφορά τις «δομές υποστήριξης της εκπαίδευσης»,  ως Ένωση Γονέων θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου κινείται σε αρνητική για την εκπαίδευση κατεύθυνση. Περιλαμβάνει βασικές πλευρές  των μνημονιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης και των προαπαιτούμενων που πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τέλος  Μαΐου,  που έχουν ως κύριο στόχο νέες περικοπές δαπανών στην εκπαίδευση, «εξοικονόμηση» προσωπικού, προώθηση των διαδικασιών αξιολόγησης. Μέσα από το σχέδιο νόμου, διαμορφώνεται το έδαφος για νέες, βαθύτερες, αντιδραστικές ανατροπές στο περιεχόμενο και τη λειτουργία του σχολείου, στους στόχους της εκπαίδευσης, οι οποίοι θα πρέπει να ταυτίζονται όλο και περισσότερο με τις λεγόμενες «δεξιότητες», τη «δια βίου μάθηση», τη σύνδεση με τις επιχειρήσεις (π.χ. μέσα από τα προγράμματα μαθητείας), την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε όλο το μήκος και το πλάτος της εκπαίδευσης, ξεκινώντας ακόμα από την τρυφερή προσχολική ηλικία.
Γονείς και εκπαιδευτικοί, έχοντας εικόνα της πραγματικότητας γνωρίζουμε πολύ καλά ότι άλλες είναι οι απόλυτες προτεραιότητες για τη στήριξη της εκπαίδευσης: η πραγματοποίηση χιλιάδων μόνιμων διορισμών, η αναβάθμιση των υποδομών, οι σοβαρές αλλαγές που χρειάζονται στα αναλυτικά προγράμματα και τα σχολικά βιβλία, τα μέτρα στήριξης των πιο αδύναμων μαθητών κ.ά. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν λύνει το νομοσχέδιο, αντίθετα επιχειρείται  να φορτωθούν τα προβλήματα και τα αδιέξοδα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και φυσικά σε μας τους γονείς.
Ιδιαίτερα μας προβληματίζουν:
1.      Ο ρόλος και η φυσιογνωμία των ΠΕ.ΚΕ.Σ., η κατάργηση του θεσμού των Σχολικών Συμβούλων, η συγκεντρωτική τους μορφή, η τεράστια απόστασή τους από τη ζωντανή σχολική πραγματικότητα. Τα παραπάνω φανερώνουν ότι ο πραγματικός σκοπός της ίδρυσής των ΠΕΚΕΣ δεν είναι η στήριξη για την επίλυση των προβλημάτων που εμφανίζονται στο πεδίο της σχολικής ζωής. Αλήθεια, όταν οι σημερινές ανάγκες για ουσιαστική εκπαιδευτική-παιδαγωγική στήριξη και καθοδήγηση των σχολείων είναι πολύ μεγάλες, και οι υπάρχοντες σύμβουλοι αδυνατούν (με τα ελλιπή μέσα που τους παρέχονται) να τις καλύψουν, πώς μπορεί να καλυφτούν με το περιορισμένο  προσωπικό των ΠΕΚΕΣ;
2.      Η κατάργηση των Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. που μαθηματικά θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής, θα φορτώσει στις πλάτες των οικογενειών όλο το κομμάτι της διάγνωσης και στήριξης των παιδιών με ειδικές μαθησιακές ανάγκες. Εάν προχωρήσουν αυτές οι αλλαγές θα έχουμε ένα πραγματικό πισωγύρισμα στην εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στη χώρα μας, καθώς, όπως σαφώς διατυπώνεται στο σχέδιο νόμου, καταργούνται στην πράξη και διαγράφονται ως ομάδα προτεραιότητας και ειδικής εκπαιδευτικής στήριξης. Φανερώνεται επίσης τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τη λογική της “συμπερίληψης” στην Ειδική Αγωγή, που προωθεί η κυβέρνηση.
3.      Με τη θεσμοθέτηση των  Κ.Ε.Α., (κοινά και  για τις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης) επιδιώκεται με πιο οργανωμένο και συστηματικό τρόπο η παρέμβαση στις συνειδήσεις της νέας γενιάς γύρω από μια σειρά κρίσιμα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Μέσω της λεγόμενη αειφορίας επιδιώκουν να μετατρέψουν τον εκπαιδευτικό σε ιμάντα μεταφοράς αντιδραστικών αντιλήψεων, όπως π.χ. ότι η σημερινή ανάπτυξη, που υποτάσσει τα πάντα στο επιχειρηματικό κέρδος, μπορεί να συμβαδίσει με την προστασία του περιβάλλοντος, με τις σύγχρονες ανάγκες του ανθρώπου.
4.      Η επαναφορά της διαδικασίας της «αποτίμησης» δεν έχει καμία σχέση με την παιδαγωγική ευθύνη της Σχολικής Κοινότητας και του Συλλόγου Διδασκόντων στην επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία του σχολείου. Θεωρούμε ότι αυτή υπάρχει και είναι δεδομένη. Η διαδικασία «αυτοαξιολόγησης» που το σχέδιο νόμου εισάγει, - σε συνέχεια αντίστοιχων σχεδίων και νόμων προηγούμενων κυβερνήσεων - μετατρέπει τον Σύλλογο Διδασκόντων σε «συνυπεύθυνο» για τα προβλήματα που δημιουργούν οι κυβερνητικές πολιτικές. Στη βάση αυτή, αλλά και στη βάση των αντιεκπαιδευτικών νόμων που προωθούν το «αυτόνομο», κατηγοριοποιημένο σχολείο της αγοράς, θα γίνεται η αξιολόγηση των δομών, των στελεχών και των σχολικών μονάδων. Στην ίδια λογική,  η θεσμοθέτηση των λεγόμενων «Ομάδων Σχολείων» θα λειτουργήσει στην πράξη ως ένας θεσμός που θα έχει  στόχο την «κάλυψη- νοικοκύρεμα» των κενών που υπάρχουν σε εκπαιδευτικούς και υποδομές, με μετακινήσεις μαθητών, λιγότερους διορισμούς εκπαιδευτικών, δημιουργία πολυπληθών τμημάτων…
Με βάση τα παραπάνω, ως Ένωση Γονέων Ιωαννίνων καλούμε Γονείς –Εκπαιδευτικούς – Μαθητές σε κοινό αγώνα στο παρακάτω πλαίσιο:
ü  Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά. Ούτε 1€ από την τσέπη των γονιών για τη μόρφωση των παιδιών και τη λειτουργία του σχολείου.
ü  Σχολείο που θα μορφώνει, θα διαπαιδαγωγεί και δε θα εξοντώνει.
ü  Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο και Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, για όλα τα παιδιά. Αντίστοιχα όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες στη δημόσια δομή που έχουν ανάγκη.
ü  Σύγχρονα αναλυτικά προγράμματα και περιεχόμενο διδασκαλίας που θα προάγει τη γενική επιστημονική γνώση και όχι τις στείρες δεξιότητες.
ü  Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Παιδεία. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων. Άμεση μονιμοποίηση όλων των 25.000 συμβασιούχων, που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση.


                                                   ΤΟ Δ.Σ