Σελίδες

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016


(πληροφορίες 6974341868, 6946971131)

Η εποχή της παραπλάνησης έχει τελειώσει…
όχι άλλη υποτίμηση της προσχολικής εκπαίδευσης!

            Με πραγματική οργή και αγανάκτηση διαβάσαμε την  πρόταση στο ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, προς την κυβέρνηση που αφορά και στα Νηπιαγωγεία. 
Προτείνεται:  «Μεταφορά συγκροτημένων δομών στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι υπάλληλοι των υπηρεσιών αυτών θα υπάγονται διοικητικά στο Δήμο, αλλά θα διατηρούν όλα τα δικαιώματα των υπαλλήλων του αντίστοιχου φορέα… ς. Ενδεικτικά, τέτοιες κρατικές δομές, που προτείνουμε να μεταφερθούν διοικητικά στην πρωτοβάθμια τοπική διοίκηση, είναι οι ακόλουθες: Κοινωνικά ιδρύματα, τα νηπιαγωγεία, τα γραφεία ΟΑΕΔ και οι υπηρεσίες του ΟΣΚ…».
            Είναι πραγματικά άξιο απορίας που η ΚΕΔΕ προτείνει τέτοια θεμελιακή αλλαγή για το εκπαιδευτικό σύστημα, όταν είναι η πλέον αναρμόδια να το κάνει και όταν το έργο της τοπικής αυτοδιοίκησης για τα σχολεία σε πολλές περιπτώσεις δεν πείθει για την οργάνωση και την αποτελεσματικότητα του (προβλήματα στην κατανομή χρημάτων στα σχολεία, έλλειμμα στην εξεύρεση και συντήρηση των κτιριακών υποδομών για τα σχολεία, ατελείωτη γραφειοκρατία, καθυστερήσεις κλπ).
            Η προσχολική εκπαίδευση αποτελεί αναπόσπαστο και θεμελιακό κομμάτι της εκπαίδευσης, με συνέχεια και σύνδεση. Άπειρα προγράμματα μετάβασης έχουν αναδείξει το ρόλο της από το νηπιαγωγείο στο Δημοτικό σχολείο  και πολλές πρακτικές χρησιμοποιούνται προκειμένου να ενισχύσουν τη σύνδεση του νηπιαγωγείου με το Δημοτικό σχολείο, για παιδαγωγικούς και μορφωτικούς λόγους,
            Η συνέπεια, η συνέχεια και η σταθερότητα στους παιδαγωγικούς σκοπούς, καθώς επίσης και η συμφωνία νηπιαγωγείου, δημοτικού  στις βασικές θέσεις αγωγής θεωρήθηκε ότι εμποδίζουν τα ρήγματα της μετάβασης από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο. Αγνοώντας και υποβαθμίζοντας λοιπόν κάθε επιστημονικότητα προτείνουν τη διάλυση του Δημόσιου νηπιαγωγείου, με τεράστιες συνέπειες για τα παιδιά αλλά και για τις εργασιακές σχέσεις των νηπιαγωγών.
            Για την Ομάδα Νηπιαγωγών "Δικαίωμα στην εκπαίδευση" δεν υπάρχουν διλήμματα, η κυβερνητική πολιτική δοκιμάστηκε και κρίθηκε άκρως επικίνδυνη και καταστροφική για το δημόσιο σχολείο. Η τραγική ανεπάρκεια των στελεχών που αποφασίζουν το μέλλον της εκπαίδευσης, η ανικανότητα  και ανεπάρκεια τους οδήγησαν σε τεράστια αδιέξοδα και δημιούργησαν το δικό τους μόρφωμα, το σχολείο των περικοπών.
            Οποιαδήποτε πρόθεση για συζήτηση που θα αφορά τη μεταφορά της δομής των νηπιαγωγείων στην τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί για εμάς "κόκκινη γραμμή".
            Από την Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ (Ιούνιος 2016) επιμείναμε ξεκάθαρα στην ενιαία δεκατετράχρονη εκπαίδευση σε αντίθεση με παρατάξεις που διαφώνησαν με την πρόταση ή συμπλήρωναν τον όρο δίχρονη προσχολική, λες και το νηπιαγωγείο διαφέρει, είναι κάτι ξεχωριστό. Είναι ξεκάθαρο πως οι εξελίξεις δικαιώνουν τους φόβους μας και δείχνουν την ορθότητα του αναπόσπαστου και ενιαίου 14χρονου σχολείου και όχι 14χρονου σχεδιασμού!
            Είναι θλιβερό, κάποιοι συνδικαλιστικά τραγικοί κυβερνητικοί κολαούζοι όλων των κυβερνήσεων, κάποιοι συνδικαλιστικοί και πολιτικοί ανεμόμυλοι, που ασχολούνται με το Νηπιαγωγείο μόνο με συνθήματα και χωρίς να έχουν τίποτα να πουν, να προσπαθούν να δημιουργήσουν τεχνητούς διαχωρισμούς και να μετατρέψουν το θέμα σε μία συνδικαλιστική αντιπαράθεση. Μέσα στην ασχετοσύνη τους ζητούν τάχα από παρατάξεις να πουν την γνώμη τους, λες και υπάρχει κανείς μέσα στον κλάδο που να συμφωνεί με την λανθασμένη πρόταση της ΚΕΔΕ. Αντί λοιπόν να γράφουν προβληματικές "εξυπνάδες" αν θέλουν να προσφέρουν κάποια σοβαρή υπηρεσία, καλά θα κάνουν στις μυστικές επαφές τους με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τους οποίους στηρίζουν όσο βέβαια είναι ακόμα στην εξουσία γιατί μετά μάλλον θα ξαναμετακινηθούν προς "άλλες πολιτείες", ως γνήσιοι γυρολόγοι, να τους ζητήσουν να μην ασχοληθούν με αυτό τον τρόπο με τα Νηπιαγωγεία. Το πρόβλημα δεν είναι τι λέει ο κάθε σχετικός ή άσχετος, το θέμα είναι τι πολιτική βούληση υπάρχει σε αυτούς που κυβερνούν. Οι εποχές δεν συγχωρούν διπλά παιχνίδια και παρασκηνιακές συμφωνίες.
            Θα είμαστε για άλλη μια φορά μπροστά στους αγώνες για την ενιαία δεκατετράχρονη  δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά.
            Η εποχή της παραπλάνησης έχει τελειώσει… δεν αναγνωρίζουμε καμία καλή πρόθεση …Η προσχολική εκπαίδευση έχει μέλλον!! Δεν  σας επιτρέπουμε να μας το στερήσετε!!

Από την Ομάδα Νηπιαγωγών "Δικαίωμα στην εκπαίδευση"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου