Επίδομα 176 ευρώ 20 Οκτωβρίου 2015
ΦΡΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ ΣΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ
Μπλόκο στο επίδομα των 176 ευρώ
«Κλείνει» οριστικά η δυνατότητα διεκδίκησης μεγάλων κονδυλίων
αναδρομικών από χιλιάδες εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (και
συμβασιούχους), καθώς η πλήρης Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ανατρέποντας
την έως τώρα ευνοϊκή για τους εργαζόμενους νομολογία, «μπλόκαρε» την
επέκταση και σε άλλες κατηγορίες υπαλλήλων του γνωστού επιδόματος των
176 ευρώ (των νόμων 3016/02 και 3205/03).
Η Ολομέλεια ΑΠ ομόφωνα (με τις 16 και 17/15 αποφάσεις) ανέτρεψε ευνοϊκές για τους εργαζόμενους αποφάσεις Πρωτοδικείων, κρίνοντας παράλληλα εσφαλμένη την έως τώρα νομολογία και των εργατικών τμημάτων του ΑΠ, που επί 4 χρόνια δεχόταν (στη συντριπτική πλειονότητα των υποθέσεων) ότι το επίδομα των 176 ευρώ είχε ουσιαστικά καταστεί προσαύξηση του μισθού και η μη επέκτασή του και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας.
Τώρα η Ολομέλεια, βάζοντας οριστικά «φρένο» σε διεκδικήσεις αναδρομικών (που κυμαίνονταν από 2.550 έως 5.985 ευρώ ανά υπάλληλο νομιμοτόκως) έκρινε ότι το επίδομα των 176 ευρώ δεν αποτελεί ευθεία και γενική αύξηση των αποδοχών όλων των υπαλλήλων (του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, ΟΤΑ), αλλά αποτελεί μια ειδική παροχή που δεν εξομοιώνεται με μισθό και ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της ίδιας της πολιτείας να κρίνει σε ποιους θα τη χορηγήσει, αφού συνεκτιμήσει τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Συνταγματικά ορθό
Συνεπώς η μη χορήγησή της και σε άλλες κατηγορίες υπαλλήλων δεν παραβιάζει το Σύνταγμα και την αρχή της ισότητας, ενώ δεν αποτελεί δυσμενή διακριτική μεταχείρισή τους όταν έχουν άλλες πρόσθετες παροχές. Κρίθηκε μάλιστα ότι η τυχόν μη νόμιμη χορήγηση σε κάποιες κατηγορίες υπαλλήλων δεν δημιουργεί υποχρέωση στην πολιτεία να επεκτείνει μια παράνομη δράση και αλλού.
Το επίδομα χορηγήθηκε αρχικά με νόμους του 2002-03 σε ετερόκλητες κατηγορίες μισθωτών του Δημοσίου και με υπουργικές αποφάσεις επεκτάθηκε και σε πολλούς άλλους. Ακολούθησε «μπαράζ» αγωγών ?που συνεχώς διευρυνόταν? και χιλιάδες εργαζόμενοι (μόνιμοι αορίστου χρόνου και συμβασιούχοι) δικαιώθηκαν με αμετάκλητες αποφάσεις και του ΑΠ, εισπράττοντας αναδρομικά το επίδομα (κατά μέσον όρο 4.000 ευρώ νομιμοτόκως).
Σχεδόν προ 2ετίας εκκρεμούσαν στα διοικητικά δικαστήρια πάνω από 20.000 ομαδικές αγωγές, ενώ μόνο στον ΑΠ έχουν αναβληθεί πάνω από 50 σχετικές υποθέσεις περιμένοντας την «πιλοτική» απόφαση της πλήρους Ολομέλειας. Το αρχικό «φρένο» ήρθε από το ΣτΕ όταν απέρριψε σχετικές διεκδικήσεις των δικαστικών υπαλλήλων, ενώ ο ΑΠ αρνήθηκε τη χορήγησή του μόνο σε υπαλλήλους ΝΠΙΔ, δημοτικών επιχειρήσεων, εκπαιδευτές οδηγών και το χορηγούσε σταδιακά στις υπόλοιπες κατηγορίες. Οι συνολικές διεκδικήσεις ξεπερνούσαν τα 2 δισ. ευρώ, καθώς εκκρεμούσαν αγωγές εργαζομένων σε ΟΤΑ, σχολεία, νοσοκομεία, ασφαλιστικούς οργανισμούς, επιμελητήρια, αλλά και ένστολων κ.λπ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
Επίδομα 176 ευρώ 23 Απριλίου 2015
Πρώτο stop του Αρείου Πάγου στο επίδομα των 176€ – Στην Ολομέλεια η τελική απόφαση
Ακόμη ένα “επεισόδιο” στο “σίριαλ” της καταβολής ή μη του επιδόματος των 176 ευρώ σε διάφορες κατηγορίες εργαζομένων του δημόσιου τομέα «παίχτηκε» στις δικαστικές αίθουσες.Όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr, προσφάτως, το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά δικαίωσε τον πολυετή δικαστικό αγώνα των εργαζομένων του Δήμου Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη σχετικά με την καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ, ανοίγοντας το δρόμο για αντίστοιχες προσφυγές και αποφάσεις και για άλλους υπαλλήλους του Δημοσίου.
Ωστόσο, η τελευταία εξέλιξη αφορά εισήγηση της εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Ευτέρπης Κουτζαμάνη που εισηγήθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου να μην επεκταθεί η χορήγηση του επιδόματος των 176 ευρώ στους απασχολούμενους με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου στο υπουργείο Πολιτισμού αλλά και σε υπαλλήλους παιδικού σταθμού του Δήμου Ζωγράφου οι οποίοι απασχολούνται με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου.
Για το συγκεκριμένο επίδομα, το οποίο έχει δοθεί σε πολλές κατηγορίες υπαλλήλων, έχουν κατά καιρούς εκδοθεί αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις, ενώ αν αυτή τη φορά κριθεί θετικά από τον Άρειο Πάγο αναμένεται να επιβαρύνει τα δημόσια ταμεία με περίπου 3 δισ. ευρώ.
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη και η αρεοπαγίτης Ασπασία Καρέλου εισηγήθηκαν να μην χορηγηθεί το επίδομα των 176 ευρώ συντασσόμενες με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έχει κρίνει ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι δεν δικαιούνται το επίδομα των 176 ευρώ.
Για τον θέμα πάντως υπάρχουν τουλάχιστον 30 σχετικές Αρεοπαγιτικές αποφάσεις την τελευταία 5ετία που θεωρούν το επίδομα «προσαύξηση του μισθού» και συνεπώς για λόγους ισότητας πρέπει να δοθεί και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.
Το ζήτημα παραπέμφθηκε ως εξαιρετικής σημασίας στην πλήρη Ολομέλεια ΑΠ (μέσα από τρεις «πιλοτικές» αποφάσεις), καθώς αφορά ευρύτατο κύκλο προσώπων. Και στις δύο υποθέσεις η νομολογία του ΑΠ και του ΣτΕ (π.χ το ΣτΕ το μπλόκαρε για τους δικαστικούς υπαλλήλους) έχει διχαστεί και αν η Ολομέλεια ΑΠ υιοθετήσει τις απόψεις των τμημάτων ΑΠ, τότε την τελική λύση ίσως χρειαστεί να δώσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.
Επίδομα 176 ευρώ 11 Ιανουαρίου 2014
Η απόφαση 95/2013 της ολομέλειας του ΣτΕ για το επίδομα των 176 ευρώ
Επίδομα 176 ευρώ - Θα ζητήσουν την επιστροφή των χρημάτων!
Δείτε ακολούθως την Απόφαση 95/2013 της Ολομέλειας του ΣτΕ η οποία αναιρεί την υπ’ αριθ. 1342/2009 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία, "η
κατ’ εξαίρεση μη χορήγηση πρόσθετης μισθολογικής παροχής σε ορισμένες
μόνον κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων συνιστά άνιση μεταχείρισή τους
έναντι των υπολοίπων κατηγοριών στις οποίες αυτή εχορηγείτο και ότι προς
αποκατάσταση της διαταραχθείσας ισότητας θα πρέπει η εν λόγω παροχή να
χορηγηθεί και σε όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα που δεν την
έλαβαν".
Κρίθηκε δε ότι "εν προκειμένω δεν συνέτρεχε η αναγκαία κατά νόμο προϋπόθεση για τη χορήγηση της παροχής αυτής και στους αναιρεσιβαλλόμενους δικαστικούς υπαλλήλους,
εφόσον αυτοί ελάμβαναν πρόσθετες μισθολογικές παροχές που υπερέβαιναν
το ποσό της επίδικης (των εκατόν εβδομήντα έξι ευρώ) και αφετέρου από
την συνταγματική αρχή της ισότητας δεν απορρέει η υποχρέωση της Διοίκησης να επεκτείνει την χορήγηση στους δικαστικούς υπαλλήλους της εν λόγω παροχής, η οποία παρέχεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και δεν εξομοιώνεται με μισθό, ανεξαρτήτως αν η παροχή αυτή χορηγείται παρανόμως σε άλλες κατηγορίες υπαλλήλων."
'Ετσι εξαφανίστηκε η υπ’ αριθ. 2796/2007 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης από τη στιγμή που το ΣτΕ δέχτηκε την αίτηση αναιρέσεως του Ελληνικού Δημοσίου.
Επίσης στο onalert.gr βλέπουμε δημοσίευμα με τίτλο:Επίδομα 176 ευρώ - Θα ζητήσουν την επιστροφή των χρημάτων!
"Δεν φαίνεται να αιφνιδίασε τους στρατιωτικούς η ανακοίνωση του νομικού συμβούλου του ΣΥΣΜΕΔ, για την εξέλιξη της αγωγής που κατά χιλιάδες κατέθεσαν διεκδικώντας την καταβολή του επιδόματος της ειδικής μηνιαίας παροχής των 176 ευρώ και σε αυτούς, όπως σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά αντιθέτως τους εφησύχασε, καθόσον εκτιμούν ότι όσοι υπάλληλοι έλαβαν το επίδομα αναδρομικά θα κληθούν να το επιστρέψουν.
Κι έτσι που ήρθαν τα πράγματα μέσα στην ατυχία τους μάλλον
τυχεροί στάθηκαν οι στρατιωτικοί. Γιατί; Γιατί όπως λένε νομικοί όσοι
εισέπρατταν τα 176 ευρώ θα κληθούν να τα επιστρέψουν! Και μιλάμε για
ποσά που μπορεί να φθάσουν για κάποιους και τα 10.000 ευρώ!"
Μ άλλα λόγια η ιστορία του περίφημου αυτού επιδόματος των 176 ευρώ θα έχει και "προσεχώς"...
Βασίλης Βούγιας
11/1/2014
Δείτε την Απόφαση 95/2013 της Ολομέλειας του ΣτΕ:"Επίδομα 176 Ευρώ - Δικαστικοί υπάλληλοι - Αρχή ισότητας"ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου