Σελίδες

Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Ο φόβος και το νηπιαγωγείο

Πιο έντονα απ’ όλους  νιώθουν την αλλαγή τα παιδιά εκείνα που για πρώτη φορά θα βρεθούν στο σχολικό περιβάλλον, οι μαθητές του νηπιαγωγείου. Τα παιδιά αυτής της ομάδας χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, ώστε να βοηθηθούν να αποκομίσουν ευχάριστες εναρκτήριες σχολικές εμπειρίες.


Ενώ κάποια παιδιά, μοιάζουν να μεταβαίνουν άνετα από τη μια κατάσταση στην άλλη, κάποια άλλα δείχνουν να δυσκολεύονται. Παίζει ρόλο ο χαρακτήρας, οι προγενέστερες εμπειρίες τους κι η υποστήριξη που δέχονται από το περιβάλλον τους.

 Για τα παιδιά, κάθε μέρα είναι μια καινούρια εμπειρία, μια πρόκληση σε νέες καταστάσεις. Είναι φυσικό κάποιες φορές να φοβούνται, αντιμετωπίζοντας το άγνωστο. Οι φόβοι τους ενισχύονται καθώς αποκτούν την ικανότητα να συνδέουν την αιτία με το αποτέλεσμα. Πρόκειται για υγιείς αντιδράσεις, που τα βοηθούν να ζήσουν με ασφάλεια, σύμφωνα με την ηλικία τους. Καθώς μεγαλώνουν και πλουτίζουν τις εμπειρίες τους, εμπιστεύονται το περιβάλλον τους, αποκτούν σαφέστερη επίγνωση των ικανοτήτων τους και σταδιακά υποχωρούν οι περισσότεροι φόβοι.

Τι είναι ο φόβος;
Ο φόβος λειτουργεί προστατευτικά, προειδοποιώντας το παιδί να λάβει προφυλάξεις για κάποιον επερχόμενο κίνδυνο. Αυτή είναι η υγιής πλευρά. Πολλές φορές ωστόσο ο φόβος είναι υπερβολικός κι εμποδίζει το παιδί να χαρεί τη ζωή του.  Ένας από τους πιο συχνούς φόβους είναι ότι φοβάται να αποχωριστεί τους γονείς του, να πάει στο σχολείο.
Μια ιδιαίτερη μορφή του άγχους αποχωρισμού, είναι η σχολική φοβία. Το σχολειοφοβικό παιδί δυσκολεύεται ν’ αυτενεργήσει, παρουσιάζει δυσκολίες στην κοινωνική του συμπεριφορά, ενισχύει τις εξαρτήσεις του.
Στην προσχολική ηλικία, αλλά και σχολική, εμφανίζονται φόβοι για διάφορα αντικείμενα ή καταστάσεις. Π.χ. σκύλους, γιατρούς, σκοτάδι. Εδώ είναι βασικό να ξεχωρίσουμε μεταξύ του φόβου, γιατί κάτι συνέβη πραγματικά, δηλαδή το παιδί είχε κάποια άσχημη εμπειρία με το αντικείμενο/κατάσταση και του "εικονικού" φόβου, αν το παιδί μεταφέρει κάποια εσωτερική σύγκρουση του πάνω σε ένα αντικείμενο ή μια κατάσταση, στην προσπάθεια του να γίνει κύριος του προβλήματος.  

Γιατί να μιλήσω στο νηπιαγωγείο για τους φόβους ;                                                                       
Το νηπιαγωγείο αποτελεί μια μεταβατική περίοδο για το παιδί. Αρχικά γιατί καλείται να αποχωριστεί την ‘’ασφάλεια’’ του σπιτιού του και να μεταβεί σε ένα τελείως διαφορετικό χώρο, με άγνωστα άτομα με τα οποία θα πρέπει να συνεργαστεί. Έπειτα στο τέλος της χρονιάς θα χρειαστεί να αποχωριστεί και πάλι αυτά τα άτομα, την τάξη του δηλαδή και να περάσει σε ένα άλλο στάδιο αυτό του σχολείου , όπου συχνά είναι με καινούρια άτομα, σε μια καινούρια τάξη, σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον. Πολλά παιδιά λοιπόν, φοβούνται αυτές τις αλλαγές.  Ο χρόνος που θα χρειάζεται να περνούν μακριά από την οικογένεια όταν θα πάνε στο δημοτικό θα είναι μεγαλύτερος από αυτόν στο νηπιαγωγείο. Επίσης, οι υποχρεώσεις του θα μεγαλώσουν καθώς θα κληθεί να μάθει ακόμα περισσότερα πράγματα.  Το να θέσει ο παιδαγωγός στο τέλος της σχολικής χρονιάς στο νηπιαγωγείο το θέμα του φόβου, και πώς αυτός βιώνεται από το παιδί είναι μια καλή ευκαιρία για να συζητηθεί μέσα στην τάξη ο φόβος της μετάβασης από την μια βαθμίδα εκπαίδευσης στην άλλη.

Όσο κι αν φαίνονται αφελείς, οι φόβοι είναι πραγματικοί για το παιδί κι ως τέτοιοι πρέπει ν’ αντιμετωπίζονται. Οι φόβοι του δεν ξεπερνιούνται αν τους αγνοήσουμε. Αντί να προσπαθούμε να του αποδείξουμε πως δεν πρέπει να φοβάται, είναι προτιμότερο να του δείξουμε ότι του συμπαραστεκόμαστε και μαζί θα αντιμετωπίσουμε ό,τι το φοβίζει. Περνάμε το μήνυμα πως δεν είναι ο μόνος που αντιμετωπίζει αυτόν τον φόβο.


http://antikleidi.com

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Αρβελέρ: Οταν μου λένε ότι υπάρχει κρίση, γελάω




«Όταν μου λένε ότι υπάρχει κρίση, γελάω». Η βυζαντινολόγος, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών έδωσε το δικό της στίγμα σε σχέση με αυτό που αποκαλούμε σήμερα κρίση.

Δηλώνει στο ΑΠΕ:

«Εγώ γνώρισα την κατοχή. Για να πάω στο σχολείο περνούσα πάνω από πτώματα πεινασμένων ανθρώπων, τα οποία μάζευε ένα καροτσάκι του δήμου. Λοιπόν, όταν μου λένε ότι υπάρχει κρίση, γελώ».
Αναφερόμενη στην εικόνα που έχει ο μέσος πολίτης στο εξωτερικό για τους Έλληνες, ανέφερε ένα πρόσφατο περιστατικό που βίωσε:
«Είχα πάρει ένα ταξί πρόσφατα στο Παρίσι», αναφέρει, «και μου λέει ο ταξιτζής "κυρία Αρβελέρ, πρέπει να βοηθήσουμε τους Ισπανούς γιατί είναι εργατικοί, κάνουν ό,τι πρέπει, όχι σαν τους Έλληνες".
"Για στάσου" τον κόβω. "Ξέχασα, είστε Ελληνίδα, αλλά δεν πειράζει αλήθεια λέω" μου λέει». »Οι Έλληνες αυτή τη στιγμή πάνε με όποιον δίνει τα λεφτά», συμπληρώνει η επιφανής ακαδημαϊκός για την ελληνική στάση στα προβλήματα της χώρας.
«Είναι άσχημο αυτό, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Θυμάμαι μία μέρα ταξίδευα με τον Ντελόρ και μου λέει "πες μου λίγα πράγματα για την Ελλάδα". "Είναι μία χώρα, όπου δεν είσαι άνθρωπος, είσαι πακέτο, το πακέτο Ντελόρ" του απάντησα.
Η Ευρώπη δεν είναι μόνο τα χρήματα που δίνει. Η Ευρώπη έχει υποχρεώσεις, αλλά και εμείς έχουμε υποχρεώσεις απέναντί της. Αν ρωτήσεις έναν Έλληνα ποιες είναι οι υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στην Ευρώπη, δεν θα σου απαντήσει κανείς».
«Οι Έλληνες έχασαν την δυνατότητα του οράματος»
«Νομίζεις ότι οι Έλληνες έχουν πάθει καθίζηση. Δεν υπάρχει ένα όραμα. Μνημόνιο-όχι μνημόνιο. Το μνημόνιο είναι όραμα; Τι θα πεις στα παιδιά; Όχι μνημόνιο, καλά, αλλά μετά; Λοιπόν, αυτό με φοβίζει πολύ περισσότερο απ’ όλα. Ότι έχασαν οι Έλληνες τη δυνατότητα -όχι της ελπίδας, την οποία έχουν εναποθέσει στους ξένους- αλλά του οράματος», δήλωσε η κ. Αρβελέρ για την σημερινή πραγματικότητα, συμπληρώνοντας:
Περάσαμε από τα τσαρούχια στα Tod’s
«Κάποτε είπα κάτι και μου θύμωσε όλος ο κόσμος. Ότι περάσαμε από τα τσαρούχια στα Tod’s. Είναι μία ατάκα που όμως αν την αναλύσεις έχει αλήθεια. Από τις σκηνές της κατοχής φτάνουμε στο "πάρε δάνειο", "πάρε αυτοκίνητο", "πάρε και δεύτερο και τρίτο".
Εγώ μόνο στην Ελλάδα βλέπω οικογένειες να έχουν δύο αυτοκίνητα, ένα μονό και ένα ζυγό».
«Δεν πάψαμε ποτέ να είμαστε σε εμφύλιο πόλεμο»
«Νομίζω ότι φταίει η εμφυλιακή κρίση. Δεν πάψαμε ποτέ να είμαστε σε εμφύλιο πόλεμο. Δεν πάψαμε ποτέ να έχουμε αυτόν το διχασμό», δήλωσε δίνοντας την δική της ερμηνεία για τα δεινά που μας κατατρέχουν.
Και μιλώντας για δεινά, η κ. Αρβελέρ δήλωσε περί Χρυσής Αυγής: «Η "Χρυσή Αυγή" καλπάζει, όπως και η Χαμάς στην Παλαιστίνη. Είσαι μεγάλη γυναίκα, πας να πάρεις τις πέντε πεντάρες σου και σε περιμένει ο πεινασμένος μετανάστης να σου τις πάρει, σε παίρνει το αγόρι της Χρυσής Αυγής, σε πηγαίνει πιο κάτω, οπότε το λες στον εγγονό, στην κόρη, στον γιο. Δεν ήρθαν οι δικοί σου να σε πάνε και σε πήγε η "Χρυσή Αυγή". Oπότε να ψηφίσουμε "Χρυσή Αυγή", γιατί αυτοί θα πηγαίνουν στη θέση μας, αντί να παίρνουμε εμείς την γιαγιά την παίρνουν αυτοί.
Δεν έχει εθνικό χαρακτήρα η "Χρυσή Αυγή", γιατί αν είχε θα είχε μια άλλη στάση απέναντι στο μεταναστευτικό κίνημα. Και αυτό είναι το μόνο πράγμα, που φοβίζει τους Ευρωπαίους. Δεν τους φοβίζει η οικονομική κρίση, άλλωστε όλοι περνάνε οικονομική κρίση, αλλά η "Χρυσή Αυγή" δεν θα περάσει στην Ευρώπη. Έχει καταντήσει η Ελλάδα να είναι ένα υπόδειγμα ρατσισμού για τους ξένους. Αν ρωτήσεις ποια είναι η πιο ρατσιστική χώρα στην Ευρώπη, θα σου πουν αμέσως η Ελλάδα. Αλλά έχουν άδικο οι Ευρωπαίοι γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη ανοιχτή χώρα. Είναι το πέρασμα όλων. Πάντως, αν δεις την παγκοσμιότητα στην καλή της εκδοχή, δεν υπάρχει πια ξένος… Οι Ευρωπαίοι, ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει, γελάνε. Αλλά με τη "Χρυσή Αυγή" δεν γελάνε καθόλου», είπε. Τέλος, η πρύτανης του πανεπιστημίου της Σορβόννης ανέφερε την θλίψη της για το «μαύρο» στην ΕΡΤ: «Με ρώτησαν οι γάλλοι δημοσιογράφοι "τι έγινε" και τους είπα "δεν υπάρχει εθνικός αερομεταφορέας, δεν υπάρχει εθνική τηλεόραση, ε, μένει ο εθνικός ύμνος"». 
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ομάδα Νηπιαγωγών: Kάθε πέρσι και καλύτερα;

Με καταιγισμό ανακοινώσεων, που προαναγγέλλουν αλλαγές στη λειτουργία των σχολείων ξεκινάει μια νέα σχολική χρονιά, που επιβεβαιώνει το ρητό « κάθε πέρσι και καλύτερα, κάθε φέτος και χειρότερα».


Οι αλλαγές που σκέφτεται να κάνει το Υπουργείο Παιδείας, σαφώς δεν είναι βασισμένες στη λογική της αναβάθμισης του έργου του εκπαιδευτικού και της σχολικής μονάδας.

Στοχευμένα και ξεκάθαρα όλες οι ενέργειες προγραμματίζονται με μόνο προσανατολισμό, την εξοικονόμηση χρημάτων με τη μείωση του διδακτικού προσωπικού και όχι μόνο.
Στην ουσία δεν υπάρχει ουσιαστικός σχεδιασμός και όραμα για την εκπαίδευση παρά μόνο αποσπασματικές, αδοκίμαστες και τελικά επικίνδυνες ενέργειες, που επιβεβαιώνουν την πολιτική μπαλώματος, που ακολουθεί το Υπουργείο εδώ και χρόνια.
Αδιάσειστη απόδειξη μιας τέτοιας ανεύθυνης και πρόχειρης πολιτικής, αποτελεί και η ανακοίνωση εισαγωγής της ειδικότητας των γυμναστών στο νηπιαγωγείο. Τέτοιο νοιάξιμο για τα παιδιά του νηπιαγωγείου είχαμε χρόνια να δούμε….

Πότε κ. Υπουργέ ασχοληθήκατε σοβαρά με τις ανάγκες της προσχολικής εκπαίδευσης;;
Πότε νοιαστήκατε για τις συνθήκες που επικρατούν στα άθλια κτίρια που φιλοξενούνται στην κυριολεξία τα νηπιαγωγεία ;
Σε ποιους χώρους θα γίνει το μάθημα της φυσικής αγωγής, όταν τα νήπια στοιβάζονται σε νηπιαγωγεία «μαγαζιά» ;
Τα ουσιαστικά και σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την προσχολική εκπαίδευση δεν επιτρέπουν επιπόλαιες πολιτικές και ανακοινώσεις εντυπωσιασμού…
Δεν είμαστε απέναντι σε αλλαγές και καινοτομίες …είμαστε απέναντι στο πρόχειρο, το επιπόλαιο, σε ότι δεν έχει επιστημονική βάση, σε ότι σχεδιάζεται για εμάς ..χωρίς εμάς!
Εμείς λοιπόν οι νηπιαγωγοί που οραματιζόμαστε αυτό το νέο σχολείο εδώ και χρόνια αναρωτιόμαστε…….
Τα χιλιάδες κενά, η κατάργηση των διορισμών και η ελλιπής χρηματοδότηση, η αποδυνάμωση του ολοήμερου, η ομηρεία χιλιάδων συναδέλφων που δεν πήραν απόσπαση, η εφαρμογή της αξιολόγησης –χειραγώγησης, είναι δυνατό να διαμορφώνουν το πλαίσιο για ένα δημιουργικό, συνεργατικό σχολείο ;
Η πολιτική που ακολουθείται με αναθεωρήσεις και αστόχαστες ανακοινώσεις περιθάλπει τον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας ή τον βάζει στο μάτι του κυκλώνα;;
Η διασφάλιση της ποιότητας στη λειτουργία των σχολείων είναι επιτακτική ώστε όλα τα παιδιά να έχουν το σχολείο που δικαιούνται!

Εμείς οι νηπιαγωγοί λέμε ΟΧΙ ……
• στην αδιοριστία !
• στα ακατάλληλα κτίρια !
• στο μεγάλο αριθμό νηπίων ανά τμήμα!
• Στις μικρές επιχορηγήσεις!
• Στην αξιολόγηση –χειραγώγηση!

Καταθέτουμε το προσωπικό μας όραμα για το νέο σχολείο του 21ου αιώνα που δεν είναι άλλο από το σχολείο της συμμετοχής, της συνεργασίας ,των υποδομών, της αξιοκρατίας, της αναβάθμισης της διδασκαλίας και του ρόλου της νηπιαγωγού.

Η εκπαίδευση έχει ανάγκη από ουσιαστικές αλλαγές, από ήθος και όραμα!
Θα είμαστε δυναμικά παρόντες στις εξελίξεις, απέναντι σε όποιον διαλύει το Δημόσιο Νηπιαγωγείο!!

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Ανάληψη υπηρεσίας εκπαιδευτικών αρμοδιότητας Π.Ε. Ιωαννίνων, για το σχολικό έτος 2014-2015

Από τη Διεύθυνση Π.Ε. Ιωαννίνων ανακοινώνεται ότι τη Δευτέρα 1-9-2014 θα αναλάβουν υπηρεσία στα Γραφεία της Διεύθυνσης Π.Ε. Ιωαννίνων
  1. οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται στη Διάθεση του ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων και
  2. οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν οργανικά σε σχολικές μονάδες που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους για το σχολικό έτος 2014-2015.
Όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί θα αναλάβουν υπηρεσία στη σχολική μονάδα που ανήκουν οργανικά.

Ο Kανόνας των εσωρούχων: -Ένα εξαιρετικό άρθρο που πρέπει να διαβάσουν όλοι οι γονείς




paidi-
Ο Kανόνας των εσωρούχων: -Ένα εξαιρετικό άρθρο που πρέπει να διαβάσουν όλοι γονείς
«Ο Kανόνας των εσωρούχων» είναι η καμπάνια του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Ο Κανόνας αποτελεί ένα απλό μέσο που βοηθά τους γονείς να εξηγήσουν στα παιδιά τους ποια είναι τα σημεία του σώματος που δεν πρέπει να τα αγγίζουν οι άλλοι, πώς πρέπει να αντιδράσουν το παιδιά και που να στραφούν για βοήθεια.
Art: Art: Kat Hannah
Τι λέει όμως ο Κανόνας των Εσωρούχων;
Είναι απλό: κανείς δεν μπορεί να αγγίξει ή να χαϊδέψει το παιδί στα σημεία του σώματός του που συνήθως καλύπτονται από τα εσώρουχά τους. Και ούτε τα παιδιά επιτρέπεται να αγγίξουν το σώμα άλλων σε αυτά τα σημεία. Ο κανόνας είναι επίσης χρήσιμος γιατί βοηθάει να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι το σώμα τους τούς ανήκει, ότι υπάρχουν καλά και κακά μυστικά και ότι υπάρχει καλό αλλά και κακό χάδι ή άγγιγμα. Ο Κανόνας των Εσωρούχων εκπονήθηκε για να βοηθήσει γονείς και κηδεμόνες να ανοίξουν συζήτηση με τα παιδιά τους. Μπορεί μάλιστα να αποτελέσει ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο πρόληψης κατά της σεξουαλικής κακοποίησης. Ο Κανόνας των Εσωρούχων έχει πέντε σημαντικές πτυχές.
1. Το σώμα σου σού ανήκει
 Τα παιδιά θα πρέπει να ξέρουν ότι το σώμα τους τούς ανήκει και ότι κανείς δεν μπορεί να τα αγγίξει ή να τα χαϊδέψει χωρίς την άδειά τους. Ο ειλικρινής και άμεσος διάλογος ήδη από μικρή ηλικία για τη σεξουαλικότητα και τα απόκρυφα σημεία του σώματος, με σωστή χρήση των όρων που αφορούν τα γεννητικά όργανα και άλλα σημεία του σώματός τους, θα βοηθήσουν τα παιδιά να αντιληφθούν τι δεν επιτρέπεται. Τα παιδιά διατηρούν το δικαίωμα να αρνηθούν φιλί ή χάδι ακόμη και από άτομο το οποίο αγαπούν. Πρέπει να μάθουν να λένε «Όχι» με άμεσο και αποφασιστικό τρόπο σε περίπτωση ανάρμοστης σωματικής επαφής, όπως και τρόπους να αποφεύγουν καταστάσεις που απειλούν την ασφάλειά τους και να ενημερώνουν έναν ενήλικα τον οποίον εμπιστεύονται. Έχει σημασία να τονισθεί ότι τα παιδιά θα πρέπει να επιμείνουν έως ότου κάποιος να πάρει το θέμα στα σοβαρά. Στο βιβλίο μας, το χέρι ζητά την άδεια της Κίκο για να την αγγίξει. Η Κίκο δέχεται, αλλά όταν το χέρι προσπαθεί να μπει μέσα στο εσώρουχο η Κίκο λέει «Όχι». Οι γονείς και οι κηδεμόνες μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή την αλληλουχία γεγονότων για να εξηγήσουν στο παιδί τους ότι μπορεί να πει «Όχι» ανά πάσα στιγμή.
2. Καλό άγγιγμα – κακό άγγιγμα 
Τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται πάντα τη διαφορά μεταξύ του αγγίγματος που επιτρέπεται και εκείνου που θεωρείται ανάρμοστο. Πείτε τους ότι δεν είναι σωστό να κοιτάζει ή να αγγίζει κανείς τα απόκρυφα σημεία του σώματός τους, ούτε είναι σωστό να τους ζητάει κάποιος να δουν ή να αγγίξουν αυτά τα σημεία στο σώμα κάποιου άλλου. Ο Κανόνας των Εσωρούχων τα βοηθάει να αναγνωρίζουν ένα φανερό και εύκολο να το θυμούνται όριο: τα εσώρουχα. Βοηθάει τους ενήλικες να ξεκινήσουν μια κουβέντα με τα παιδιά. Αν τυχόν τα παιδιά δεν είναι βέβαια κατά πόσον η συμπεριφορά ενός ενήλικα είναι αποδεκτή ή όχι, φροντίστε να ξέρουν ότι μπορούν να ζητήσουν από κάποιον ενήλικο τον οποίον εμπιστεύονται να τα βοηθήσει. Στο βιβλίο μας, η Κίκο δεν δέχεται να την αγγίξουν κάτω από το εσώρουχο. Οι γονείς μπορούν να εξηγήσουν στο παιδί ότι υπάρχουν κάποιοι ενήλικες (όπως οι γονείς, οι κηδεμόνες και οι γιατροί) που μπορεί να χρειαστεί να το αγγίξουν, αλλά ας ενθαρρύνουμε τα παιδιά να πουν «Όχι» ακόμη και σε αυτούς αν τυχόν αισθανθούν άβολα ή αμήχανα.
Το βίντεο δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης στο πλαίσιο της εκστρατείας «Ο Κανόνας του Εσώρουχου» για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών
3. Καλά μυστικά – κακά μυστικά 
Η μυστικότητα είναι η τακτική που εφαρμόζουν συνήθως όσοι διαπράττουν το αδίκημα της σεξουαλικής κακοποίησης. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά τη διαφορά μεταξύ καλών μυστικών και κακών μυστικών, αλλά και να καλλιεργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Οποιοδήποτε μυστικό τους προκαλεί άγχος, αμηχανία, φόβο ή στενοχώρια δεν θεωρείται καλό και επομένως δεν θα πρέπει να το αποκρύπτουν. Αντιθέτως, θα πρέπει να το πουν σε κάποιον ενήλικα που εμπιστεύονται (γονέα, δάσκαλο, αστυνομικό, γιατρό). Στο βιβλίο μας, το χέρι ενθαρρύνει την Κίκο να μιλήσει ανοικτά, όταν κάποιος θέλει να την αγγίξει με τρόπο ανάρμοστο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αλληλουχία αυτή καταστάσεων για να συζητήσετε τη στη διαφορά μεταξύ καλού μυστικού (όπως λχ. ένα πάρτι γενεθλίων) και κακού μυστικού (οτιδήποτε προκαλεί στο παιδί στενοχώρια και άγχος). Οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να τους αποκαλύπτουν τα κακά μυστικά.
4. Η πρόληψη και η προστασία είναι ευθύνη των ενηλίκων 
Τα κακοποιημένα παιδιά νιώθουν αισθήματα ντροπής, ενοχής και φόβου. Οι ενήλικες θα πρέπει να αποφεύγουν να καλλιεργούν ταμπού γύρω από τη σεξουαλικότητα αλλά και να φροντίζουν ώστε τα παιδιά τους να γνωρίζουν σε ποιον να απευθυνθούν για να μιλήσουν σε περίπτωση που ανησυχούν, στενοχωριούνται ή θλίβονται. Το παιδιά δεν αποκλείεται να διαισθανθούν ότι κάτι δεν πάει καλά, οπότε οι μεγάλοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να αφουγκράζονται τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά των παιδιών. Ίσως υπάρχει λόγος που ένα παιδί αρνείται την επαφή με κάποιον άλλο ενήλικα ή παιδί. Θα πρέπει να το σεβαστούν. Τα παιδιά πρέπει να νιώθουν ότι μπορούν ανά πάσα στιγμή να μιλήσουν με τους γονείς τους. Το χέρι στο βιβλίο είναι φίλος της Κίκο. Οι μεγαλύτεροι υπάρχουν για να βοηθούν τα παιδιά στην καθημερινότητά τους. Η πρόληψη της σεξουαλικής βίας αποτελεί πρωτίστως ευθύνη των ενηλίκων και είναι σημαντικό να φροντίζουμε να μην φορτώνουμε ένα τέτοιο βάρος στους ώμους των παιδιών.
5. Άλλες χρήσιμες συμβουλές που συνοδεύουν τον Κανόνα των Εσωρούχων
Καταγγελία και αποκάλυψη στοιχείων Τα παιδιά χρειάζονται σαφείς κατευθύνσεις όσον αφορά τους ενήλικες που μπορεί να βρίσκονται στον περίγυρο ασφάλειάς τους. Πρέπει να τα ενθαρρύνουμε να επιλέξουν ενήλικες τους οποίους μπορούν να εμπιστευτούν, που είναι διαθέσιμοι και πρόθυμοι να τα ακούσουν και να βοηθήσουν. Μόνο ένα από τα μέλη του περίγυρου αυτού μπορεί να κατοικεί στο ίδιο σπίτι με το παιδί, τα υπόλοιπα δεν θα πρέπει να είναι συγγενικά πρόσωπα ούτε να προέρχονται από τον άμεσο οικογενειακό κύκλο. Το παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να ζητήσουν βοήθεια σε ένα τέτοιο περίγυρο ασφάλειας και εμπιστοσύνης.
Γνωστοί δράστες 
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο δράστης είναι άτομο που το παιδί γνωρίζει. Είναι πολύ δύσκολο, κυρίως για τα μικρά παιδιά, να καταλάβουν ότι κάποιος που ήδη γνωρίζουν μπορεί να τα βλάψει. Μην ξεχνάτε τη μέθοδο που ακολουθούν συνήθως οι θύτες για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των παιδιών. Στο σπίτι επομένως θα πρέπει να ισχύει ο κανόνας ότι το παιδί οφείλει να ενημερώνει τους γονείς του σε κάθε περίπτωση που κάποιος του προσφέρει δώρα, του ζητάει να κρατήσει ένα μυστικό ή προσπαθεί να βρεθεί μόνος μαζί του.
Άγνωστοι δράστες 
Σε μερικές περιπτώσεις ο δράστης μπορεί να είναι ένας άγνωστος. Διδάξτε στο παιδί σας κάποιους απλούς κανόνες για την επαφή με αγνώστους, όπως λ.χ. να μην επιβιβάζονται ποτέ σε αυτοκίνητο ατόμου το οποίο δε γνωρίζουν, ούτε να δέχονται δώρα ή προσκλήσεις από αγνώστους.
Βοήθεια 
Τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν ειδικοί οι οποίοι μπορούν να το βοηθήσουν (δάσκαλοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ο συνήγορος του πολίτη, γιατροί, ο ψυχολόγος στο σχολείο, η αστυνομία), αλλά και τηλεφωνικές γραμμές τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να ζητήσουν συμβουλές και βοήθεια.
Πηγή: singleparent.gr
Πηγή: thessalonikiartsandculture.gr
Πηγή:www.enet.gr
Πηγή:diaforetiko.gr

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Συμπληρωματικές μεταθέσεις – τοποθετήσεις του κλάδου ΠΕ70 Δασκάλων και ΠΕ60 Νηπιαγωγών, για το σχολικό έτος 2014-2015

Από τη Διεύθυνση Π.Ε. Ιωαννίνων ανακοινώνεται ότι το ΠΥΣΠΕ  Ιωαννίνων σε συνεδρίασή του στις 26 Αυγούστου 2014, πραγματοποίησε συμπληρωματικές μεταθέσεις – τοποθετήσεις του κλάδου ΠΕ70 Δασκάλων και ΠΕ60 Νηπιαγωγών, για το σχολικό έτος 2014-2015.....
Για να τις δείτε πατήστε  εδώ......

ΠΥΣΠΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Διαπίστωση λειτουργικών υπεραριθμιών και ανακοίνωση λειτουργικών κενών 2014-15


PDF Εκτύπωση E-mail


Logo
Το ΠΥΣΠΕ Νομού Ιωαννίνων, σε συνεδρίασή του στις 26 Αυγούστου 2014 διαπίστωσε τις παρακάτω λειτουργικές υπεραριθμίες και λειτουργικά κενά, Δασκάλων και Νηπιαγωγών, για το διδακτικό έτος 2014-2015.......
Δείτε την σχετική ανακοίνωση εδώ......

ΔΟΕ


Αθήνα 25/8/2014

Προς
-Τα Μ.Μ.Ε.
                                     -Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Δ.Ο.Ε. ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΩΡΑ - ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΠΥΣΠΕ ΣΕ ΠΥΣΠΕ
Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25/8/2014 στις 11.00 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας των μελών του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για το γεγονός ότι για μία ακόμη χρονιά δεν πραγματοποιήθηκαν μόνιμοι διορισμοί στην Π.Ε. και για να αναδειχθεί η ανάγκη της έγκαιρης και σε πλήρη έκταση ικανοποίησης των αιτήσεων απόσπασης των εκπαιδευτικών από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ καθώς και της όσον το δυνατόν ταχύτερης πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. συναντήθηκε με το Διευθυντή του γραφείου του Υπουργού Παιδείας κο Χρηστάκη καθώς και με το Σύμβουλό του κ.Νικηφόρο και όχι με τον Υπουργό ή τον αρμόδιο Υφυπουργό. Τόνισε ότι εκκρεμεί η δέσμευση του Υπουργού Παιδείας για συνάντηση ή συναντήσεις όπου θα συζητηθούν διεξοδικά τα θέματα που ταλανίζουν το δημόσιο σχολείο τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.
Τέθηκαν όλα τα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάζονται στη λειτουργία των σχολείων μερικές μόνο ημέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς:
  • Η μη πραγματοποίηση για μία ακόμη φορά μόνιμων διορισμών παρά το πλήθος των οργανικών κενών που υπάρχουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και το απαράδεκτο γεγονός του να πρόκειται να εργαστούν και πάλι ως αναπληρωτές οι εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγή.
  • Η ανάγκη ικανοποίησης των αιτήσεων απόσπασης των εκπαιδευτικών από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ χωρίς περιορισμούς.
  • Η εξαιρετική σημασία της έγκαιρης πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών με κονδύλια, κυρίως, μέσα από τον τακτικό προϋπολογισμό ώστε να είναι πλήρως στελεχωμένα τα σχολεία κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
  • Η αποφυγή επανάληψης των απαράδεκτων και παράνομων ενεργειών της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας (απόφαση 9/9/2013 ) με τις οποίες υποβαθμίστηκε η λειτουργία του ολοήμερου σχολείου και οδηγήθηκαν σε εξοντωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Το απαράδεκτο γεγονός του να μην δίνονται οργανικές θέσεις στους εκπαιδευτικούς που μετατάχθηκαν από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς και της μη πρόβλεψης για αποκατάσταση των αδικιών των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων που ήδη υπηρετούν εδώ και πολλά χρόνια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Ανακοινώνεται από το Υπουργείο Παιδείας η έναρξη εφαρμογής της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών δίχως να προϋπάρξει διάλογος με τη Δ.Ο.Ε. πάνω στις θέσεις που είχε καταθέσει η Ομοσπονδία στην τελευταία συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.
  • Το ότι δεν υπάρχει θετική ανταπόκριση στο αίτημα της Ομοσπονδίας για την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών για τα έτη 2010-2014.
Όπως ήταν αναμενόμενο δεν δόθηκαν δεσμευτικές απαντήσεις για τα περισσότερα από τα παραπάνω ζητήματα. Οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν τα αιτήματα προς τον Υπουργό Παιδείας. Από τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε κρατάμε την ανακοίνωση της εξασφάλισης 3.000 πιστώσεων για πρόσληψη αναπληρωτών μέσα από το πρόγραμμα  δημοσίων επενδύσεων (γίνονται έτσι 5.000 οι αναπληρωτές που θα προσληφθούν για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με κονδύλια του τακτικού προϋπολογισμού), όπως και της εξασφάλισης 19.500 πιστώσεων για αναπληρωτές συνολικά, τονίζοντας την ανάγκη εξασφάλισης, σε πρώτο χρόνο, και άλλων κονδυλίων αφού τα κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τα 9.000. Θετική φαίνεται να είναι η στάση της πολιτικής ηγεσίας στο ζήτημα της ικανοποίησης των αιτήσεων  των εκπαιδευτικών από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ κάτι που μένει να αποδειχθεί στην συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ την Τρίτη 26/8/2014...
Δεν μπορεί, επίσης, να θεωρηθεί δεσμευτική η αναφορά στην πιθανότητα πραγματοποίησης συμπληρωματικών διορισμών εκπαιδευτικών τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο ενώ για το ζήτημα της κάλυψης των κενών στην ειδική αγωγή δήλωσαν ότι βρισκόμαστε ακόμα στη διαδικασία της σύνταξης των πινάκων των αναπληρωτών, ώστε να γίνουν οι σχετικές προσλήψεις (οι οποίες θα καθυστερήσουν αρκετά).
 Ιδιαίτερα ανησυχητική ήταν η δήλωση ότι «η  υπουργική απόφαση της 9/ 9/ 2013 (με την οποία μετακινήθηκαν εκατοντάδες μόνιμοι εκπ/κοί την προηγούμενη σχολική χρονιά) είναι σε ισχύ» και ότι μελετάται αναθεώρηση του ωρολογίου και αναλυτικού προγράμματος έτσι ώστε η μελέτη - προετοιμασία των μαθητών να μεταφερθεί από το Ολοήμερο στην πρωινή ζώνη για τις τάξεις από Α΄ έως και Δ΄ σε συνδυασμό με τη μείωση ωρών σε κάποια μαθήματα της πρωινής ζώνης. Ο συνδυασμός αυτών των δηλώσεων δίχως τη ρητή δέσμευση  για τη μη μετακίνηση δασκάλων  από τα ολοήμερα τμήματα (όπως έγινε πέρυσι) δημιουργεί αρνητικά δεδομένα για τα οποία το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. δήλωσε πως αποτελούν αιτία πολέμου.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. συνεχίζει να ζητά ουσιαστικό διάλογο και λύσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχοντας ως κυρίαρχο ζητούμενο την προάσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης.
Καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιεί στις 29/8 και 11 π.μ. έξω από το Υπουργείο Παιδείας με κύριο αίτημα: «Μαζικοί διορισμοί τώρα- Προασπίζουμε τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου».

Αποσπάσεις εκπαιδευτικών Π.Ε. από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ σχολικού έτους 2014-2015


Μπράτης Δημήτρης
Αιρετός του ΚΥΣΠΕ
Τηλ. 6974750402
2103312790 - 2103442884
Fax: 2103246893
Παληγιάννης Βασίλειος
Αιρετός Κ.Υ.Σ.Π.Ε.
paligiannis@hotmail.gr
Τηλ. 6974750409
Fax: 2103442287
Αθήνα 26-08-2014
Αποσπάσεις εκπαιδευτικών Π.Ε. από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ σχολικού έτους 2014-2015

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Σας κοινοποιούμε την πρόταση του ΚΥΣΠΕ, για τις αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ σχολικού έτους 2014-2015, επισημαίνοντας τα εξής:
  1. Οι αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ έγιναν με πλήρη μοριοδότηση, όπως προβλέπεται στη σχετική υπουργική απόφαση. Η πολιτική ηγεσία του υπ. παιδείας τήρησε τις δεσμεύσεις της προς το ΚΥΣΠΕ και δεν έκανε καμία παρέμβαση στα κενά που απέστειλαν οι Δ/νσεις Π.Ε. στο ΚΥΣΠΕ.
  2. Οι συνάδελφοι που δεν πήραν απόσπαση έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση επανεξέτασης. Όσοι επίσης έχουν οποιαδήποτε αμφισβήτηση (για τη μοριοδότησή τους κτλ) μπορούν να υποβάλλουν ένσταση η οποία θα εξεταστεί από το ΚΥΣΠΕ.
  3. Μετά και τις ανακλήσεις που έγιναν ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που εξετάστηκαν ανήλθε στις 4.104 .Από αυτές ικανοποιήθηκαν οι 2.682 ποσοστό 65,35%
  4. Επισημαίνουμε, πως οι αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ δεν δημιουργούν κανένα απολύτως πρόβλημα στη λειτουργία των σχολείων, αφού οι συνάδελφοι που μετακινούνται καλύπτουν κενές θέσεις σχολείων άλλων περιοχών.
  5. ΠΡΟΣΟΧΗ: Εκκρεμεί, ακόμη, η υπογραφή τους από την πολιτική ηγεσία.
Oι αιρετοί ΚΥΣΠΕ
Δημήτρης Μπράτης                   Παληγιάννης Βασίλης
 

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Αποσπάσεις Π.Ε. σε ΣΜΕΑΕ

Νηπιαγωγοί των 210 ευρώ


 | 26 Αυγ. 2014
Εκατοντάδες πτυχιούχοι νηπιαγωγοί που εργάζονται σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία αμείβονται με μισθούς πείνας κατά παράβαση του νόμου 682/77 που ορίζει ότι θα πρέπει να αμείβονται «τουλάχιστον» με το μισθό των ομοιόβαθμων τους δημοσίων εκπαιδευτικών. Σε πολλές, μάλιστα, περιπτώσεις οι νηπιαγωγοί αυτοί ορίζονται ως διευθυντές των σχολείων τους ή και νόμιμοι εκπρόσωποι (ενδεχομένως χωρίς καν να το γνωρίζουν άρα με πλαστογραφημένη την υπογραφή τους) με κίνδυνο να φορτωθούν την όποια παρανομία του ιδιοκτήτη.

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς που στέλνουν πρωτάκι στο σχολείο

Πηγή
 Ένας δεκάλογος για τον γονιό.

 1. Προετοιμάζουμε ψυχολογικά το παιδί μας μιλώντας του θετικά (με καλά λόγια) τόσο για το σχολείο , όσο και για τον δάσκαλό του.

 2. Ποτέ δεν απειλούμε το παιδί μας, παρουσιάζοντας του τον ΔΑΣΚΑΛΟ σαν ΤΙΜΩΡΟ για τις τυχόν αταξίες του.

 3. Δείχνουμε – αν έχουμε – ευχάριστες αναμνηστικές φωτογραφίες από τα δικά μας σχολικά χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο τον «προκαλούμε» να μας μιμηθεί.

 4. Αντίθετα, δεν χρειάζεται να του λέμε για κάποιες δικές μας άσχημες σχολικές εμπειρίες.

 5. Προσπαθούμε να τον βοηθήσουμε να εξοικειωθεί με διάφορα βιβλία (όχι όμως Μίκυ Μάους). Αξίζει να το πάμε μια σύντομη επίσκεψη σε βιβλιοπωλείο.

6. Αφήνουμε την πρωτοβουλία στο παιδί μας να επιλέξει τη σχολική τσάντα, τα τετράδια, και την κασετίνα (έχοντας όμως προκαταβολικά συμφωνήσει για το τι θα αγορασθεί).

 7. Προσπαθούμε από την πρώτη μέρα του σχολείου να αλλάξουμε τα ωράρια ύπνου και διατροφής. Ασφαλώς και πρέπει να κοιμάται νωρίτερα.

 8. Αρχίζουμε αμέσως να λιγοστεύουμε τις ώρες παρακολούθησης της τηλεόρασης και γινόμαστε πιο αυστηροί στα προγράμματα.

 9. Συνοδεύουμε μεν το παιδί στο σχολείο όμως αποφεύγουμε να ‘μαστε μαζί στα διαλλείματα.

10. Διατηρούμε συχνή επικοινωνία με το δάσκαλο – ειδικά τους πρώτους μήνες. Η συνεργασία γονιού-δασκάλου έχει τεράστια αξία!
 

Το βάζο της ζωής




Ένας καθηγητής Πανεπιστημίου, στάθηκε μπροστά στους φοιτητές της τάξης
του, της φιλοσοφικής σχολής, έχοντας μπροστά ένα μεγάλο βάζο και τρία
σακουλάκια.

Όταν η τάξη ησύχασε, χωρίς να πει τίποτα, άνοιξε το ένα σακουλάκι και
άρχισε γεμίζει το βάζο με μπαλάκια του τένις. Όταν το γέμισε ως απάνω,
κοίταξε τους μαθητές του και τους ρώτησε αν το βάζο είναι γεμάτο και
εκείνοι συμφώνησαν.

Τότε ο καθηγητής πήρε το δεύτερο σακουλάκι που περιείχε χαλίκια και
άρχισε να τα ρίχνει μέσα στο βάζο κουνώντας το δεξιά κι αριστερά και
αυτά πήγαν και γέμισαν τα κενά ανάμεσα στις μπάλες του τένις. Όταν πια
δεν χωρούσαν άλλα χαλίκια ρώτησε τους μαθητές αν το βάζο ήταν γεμάτο και
 αυτοί χαμογέλασαν και είπαν πως "τώρα είναι εντελώς γεμάτο!".

{adselite}

Ο καθηγητής στη συνέχεια πήρε το τρίτο σακουλάκι που περιείχε άμμο και
αφού την έριξε στο βάζο, το κούνησε πάλι και γέμισε όλα τα κενά ανάμεσα
στα χαλίκια και τα μπαλάκια του τένις. Ρώτησε τους μαθητές πάλι αν τώρα
το βάζο ήταν γεμάτο, αυτοί άρχισαν να χαχανίζουν δυνατά και απάντησαν με
 ένα: "Ε, Ναι! Δε χωράει ούτε καρφίτσα πια!"

Τότε ο καθηγητής πήρε από την έδρα του την κούπα του με τον καφέ και την
 έριξε κι αυτή μέσα στο βάζο. Οι μαθητές πλέον γελούσαν απορημένοι και
ρωτούσαν "που το πήγαινε" ο καθηγητής.

"Θα σας πω:" λέει ο καθηγητής.

«Θέλω να θεωρήσετε ότι το βάζο αντιπροσωπεύει τη ζωή σας.

Οι μπάλες του τένις είναι τα πλέον ιερά και σπουδαία πράγματα στη ζωή
σας, όπως η οικογένεια, τα παιδιά σας, οι αξίες σας, η πατρίδα, οι φίλοι
 σας και οι αγαπημένοι σας άνθρωποι, πράγματα που ακόμα και όλα τα άλλα
να χαθούν, αυτά είναι ικανά να γεμίσουν την ζωή σας.

Τα χαλίκια αντιπροσωπεύουν πράγματα σημαντικά, αλλά όχι πρώτης
πρωτεραιότητας, όπως τη δουλειά σας, το αυτοκίνητό σας, το σπίτι σας,
την περιουσία σας, την κοινωνική σας θέση, την ασφάλειά σας.

Η άμμος είναι άλλα μικρότερα πράγματα, όχι τόσο σημαντικά, όπως τα ρούχα
 σας, τα στολίδια σας, τα χόμπυ σας, τις ασχολίες σας, τις ώρες που
σκοτώνετε έτσι για να ξεκουραστείτε και άλλα τέτοια.

Αν γεμίσετε το βάζο πρώτα με άμμο, δεν θα υπάρχει καθόλου χώρος για να
βάλετε τις μπάλες του τένις και τα χαλίκια.



Το ίδιο ισχύει και για τη ζωή σας. Αν ξοδέψετε την ώρα σας και την
ενέργειά σας για μικρoπράγματα δεν θα έχετε καθόλου χρόνο και δύναμη για
 τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα για σας πράγματα.

Φροντίστε τα μπαλάκια του τένις πρώτα και μετά τα χαλίκια. Όλα τα
υπόλοιπα είναι άμμος»

"Πολύ ωραίο δίδαγμα κύριε, αλλά τι αντιπροσωπεύει η κούπα με τον καφέ
που ρίξατε στο τέλος?"

Ο καθηγητής χαμογέλασε και είπε:

«Αυτό θέλει να σας θυμίσει πως όσο γεμάτη και να είναι η ζωή σας από
προβλήματα και υποχρεώσεις, πάντα υπάρχει χώρος για ένα καφεδάκι με
κάποιο φίλο»

Πηγή: e-fungus.gr

Υπερβολικό το κόστος της αξιολόγησης στην εκπαίδευση


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Ένα από τα βασικά πρακτικά προβλήματα που θα προκύψει άμεσα εάν το υπουργείο Παιδείας επιμείνει στην έναρξη της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών μέσα στο φθινόπωρο, είναι αυτό του οικονομικού κόστους της όλης διαδικασίας.
1.Η εκπαιδευτική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα γίνεται, εκτός των άλλων, με την παρακολούθηση δύο τουλάχιστον διδασκαλιών από τον Σχολικό Σύμβουλο της ειδικότητας του εκπαιδευτικού. Πέραν των δύο διδασκαλιών προβλέπονται συναντήσεις εκπαιδευτικού -  Σχολικού Συμβούλου πριν και μετά τις δύο διδασκαλίες. Κοντολογίς η αξιολόγηση ενός μόνο εκπαιδευτικού απαιτεί κατ’ ελάχιστον τέσσερις συναντήσεις με το Σχολικό Σύμβουλο.
2. Ως γνωστόν υπάρχουν ειδικότητες με μικρό αριθμό Σχολικών Συμβούλων, όπως για παράδειγμα αυτή των καθηγητών Γερμανικής Φιλολογίας με μόλις πέντε Σχολικούς Συμβούλους σε όλη τη χώρα. Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών τέτοιων ειδικοτήτων απαιτεί, σε οικονομικό επίπεδο, πολύ μεγάλα ποσά για την μετακίνηση και διαμονή –απαραίτητη λόγω των αποστάσεων, αναλογιστείτε μόνο τι συμβαίνει στα σχολεία της νησιωτικής Ελλάδας-  των αξιολογητών Σχολικών Συμβούλων.
Πριν την έναρξη της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών είναι απαραίτητο να γίνουν υπολογισμοί του οικονομικού κόστους του όλου εγχειρήματος επί τη βάσει των χιλιομετρικών αποστάσεων των σχολείων αρμοδιότητας των Σχολικών Συμβούλων από τις έδρες τους, των ημερήσιων αποζημιώσεων που θα απαιτηθούν, των εξόδων διαμονής τους κατ’  ελάχιστον για τέσσερις διανυκτερεύσεις για κάθε εκπαιδευτικό σε απομακρυσμένες περιοχές κ.α. Ένας πρόχειρος υπολογισμός οδηγεί σε ποσά που δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό αν μπορούν να καλυφθούν ακόμη και από το περιβόητο ΕΣΠΑ.
Τέλος, αν η αξιολόγηση συνδεθεί τελικά με τη μισθολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών και μέσω αυτής κάποιοι παραμένουν στάσιμοι μισθολογικά, ας υπολογιστεί μήπως το κόστος της μισθολογικής εξέλιξης του συνόλου των εκπαιδευτικών άνευ αξιολόγησης είναι πολύ μικρότερο από το κόστος αυτής της ίδιας της διαδικασίας αξιολόγησης.

Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Νόαμ Τσόμσκι: "Αυτές είναι οι δέκα τεχνικές για να σας ελέγχουν το μυαλό"

Ο Αμερικανός ακαδημαϊκός και στοχαστής, Νόαμ Τσόμσκι, αναλύει τις δέκα τεχνικές για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Το κείμενο αποτελεί μέρος μιας συλλογής συνεντεύξεων του Ν.Τσόμσκι, όπου ο κορυφαίος διανοητής διαπιστώνει διεισδυτικές παρατηρήσεις για τους θεσμούς που διαμορφώνουν τη σκέψη του κοινού και οι οποίοι βρίσκονται στην υπηρεσία της ισχύος και του κέρδους.

1. Η τεχνική της διασκέδασης

Πρωταρχικό στοιχείο του κοινωνικού ελέγχου, η τεχνική της διασκέδασης συνίσταται στη στροφή της προσοχής του κοινού από τα σημαντικά προβλήματα και από τις μεταλλαγές που αποφασίστηκαν από τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ, με ένα αδιάκοπο καταιγισμό διασκεδαστικών και ασήμαντων λεπτομερειών.
Η τεχνική της διασκέδασης είναι επίσης απαραίτητη για να αποτραπεί το κοινό από το να ενδιαφερθεί για ουσιαστικές πληροφορίες στους τομείς της επιστήμης, της οικονομίας, της Ψυχολογίας, της Νευροβιολογίας και της Κυβερνητικής. «Κρατήστε αποπροσανατολισμένη την προσοχή του κοινού, μακριά από τα αληθινά κοινωνικά προβλήματα, αιχμαλωτισμένη σε θέματα χωρίς καμιά πραγματική σημασία.
Κρατήστε το κοινό απασχολημένο, απασχολημένο, απασχολημένο, χωρίς χρόνο για να σκέφτεται· να επιστρέφει κανονικά στη φάρμα με τα άλλα ζώα». Απόσπασμα από το Όπλα με σιγαστήρα για ήσυχους πολέμους.


2 . Η τεχνική της δημιουργίας προβλημάτων, και στη συνέχεια παροχής των λύσεων

Αυτή η τεχνική ονομάζεται επίσης «πρόβλημα-αντίδραση-λύση». Πρώτα δημιουργείτε ένα πρόβλημα, μια «έκτακτη κατάσταση» για την οποία μπορείτε να προβλέψετε ότι θα προκαλέσει μια συγκεκριμένη αντίδραση του κοινού, ώστε το ίδιο να ζητήσει εκείνα τα μέτρα που εύχεστε να το κάνετε να αποδεχτεί.
Για παράδειγμα: αφήστε να κλιμακωθεί η αστική βία, ή οργανώστε αιματηρές συμπλοκές, ώστε το κοινό να ζητήσει τη λήψη μέτρων ασφαλείας που θα περιορίζουν τις ελευθερίες του.
Ή, ακόμη: δημιουργήστε μια οικονομική κρίση για να κάνετε το κοινό να δεχτεί ως αναγκαίο κακό τον περιορισμό των κοινωνικών δικαιωμάτων και την αποδόμηση των δημοσίων υπηρεσιών.


3. Η τεχνική της υποβάθμισης

Για να κάνει κάποιος αποδεκτό ένα απαράδεκτο μέτρο, αρκεί να το εφαρμόσει σταδιακά κατά «φθίνουσα κλίμακα» για μια διάρκεια 10 ετών. Μ’ αυτόν τον τρόπο επιβλήθηκαν ριζικά νέες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες (νεοφιλελευθερισμός) στις δεκαετίες του 1980 και 1990.
Μαζική ανεργία, αβεβαιότητα, «ευελιξία», μετακινήσεις, μισθοί που δεν διασφαλίζουν πια ένα αξιοπρεπές εισόδημα· τόσες αλλαγές, που θα είχαν προκαλέσει επανάσταση, αν είχαν εφαρμοστεί αιφνιδίως και βίαια.


4. Η στρατηγική της αναβολής (Σαλαμοποιήση)

Ένας άλλος τρόπος για να γίνει αποδεκτή μια αντιλαϊκή απόφαση είναι να την παρουσιάσετε ως «οδυνηρή αλλά αναγκαία», αποσπώντας την συναίνεση του κοινού στο παρόν, για την εφαρμογή της στο μέλλον. Είναι πάντοτε πιο εύκολο να αποδεχτεί κάποιος αντί μιας άμεσης θυσίας μια μελλοντική. Πρώτα απ’όλα, επειδή η προσπάθεια δεν πρέπει να καταβληθεί άμεσα.
Στη συνέχεια, επειδή το κοινό έχει πάντα την τάση να ελπίζει αφελώς ότι «όλα θα πάνε καλύτερα αύριο» και ότι μπορεί, εντέλει, να αποφύγει τη θυσία που του ζήτησαν. Τέλος, μια τέτοια τεχνική αφήνει στο κοινό ένα κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να συνηθίσει στην ιδέα της αλλαγής, και να την αποδεχτεί μοιρολατρικά, όταν κριθεί ότι έφθασε το πλήρωμα του χρόνου για την τέλεσή της.


5 . Η στρατηγική του να απευθύνεσαι στο κοινό σαν να είναι μωρά παιδιά

Η πλειονότητα των διαφημίσεων που απευθύντονται στο ευρύ κοινό χρησιμοποιούν έναν αφηγηματικό λόγο, επιχειρήματα, πρόσωπα και έναν τόνο ιδιαιτέρως παιδικό, εξουθενωτικά παιδιάστικο, σαν να ήταν ο θεατής ένα πολύ μικρ ό παιδί ή σαν να ήταν διανοητικώς ανάπηρος.
Όσο μεγαλύτερη προσπάθεια καταβάλλεται να εξαπατηθεί ο θεατής, τόσο πιο παιδιάστικος τόνος υιοθετείται από τον διαφημιστή. Γιατί; «Αν [ο διαφημιστής] απευθυνθεί σε κάποιον σαν να ήταν παιδί δώδεκα ετών, τότε είναι πολύ πιθανόν να εισπράξει, εξαιτίας του έμμεσου και υπαινικτικού τόνου, μιαν απάντηση ή μιαν αντίδραση τόσο απογυμνωμένη από κριτική σκέψη, όσο η απάντηση ενός δωδεκάχρονου παιδιού». Απόσπασμα από το «Όπλα με σιγαστήρα για ήσυχους πολέμους».


6 . Η τεχνική του να απευθύνεστε στο συναίσθημα μάλλον παρά στη λογική

Η επίκληση στο συναίσθημα είναι μια κλασική τεχνική για να βραχυκυκλωθεί η ορθολογιστική ανάλυση, επομένως η κριτική αντίληψη των ατόμων. Επιπλέον, η χρησιμοποίηση του φάσματος των αισθημάτων επιτρέπει να ανοίξετε τη θύρα του ασυνείδητου για να εμφυτεύσετε ιδέες, επιθυμίες, φόβους, παρορμήσεις ή συμπεριφορές


7. Η τεχνική του να κρατάτε το κοινό σε άγνοια και ανοησία

Συνίσταται στο να κάνετε το κοινό να είναι ανίκανο να αντιληφθεί τις τεχνολογίες και τις μεθοδολογίες που χρησιμοποιείτε για την υποδούλωσή του. «Η ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται στις κατώτερες κοινωνικές τάξεις πρέπει να είναι πιο φτωχή, ώστε η τάφρος της άγνοιας που χωρίζει τις κατώτερες τάξεις από τις ανώτερες τάξεις να μη γίνεται αντιληπτή από τις κατώτερες». Απόσπασμα από το «πλα με σιγαστήρα για ήσυχους πολέμους».

8. Η τεχνική του να ενθαρρύνεις το κοινό να αρέσκεται στη μετριότητα

Συνίσταται στο να παρακινείς το κοινό να βρίσκει «cool» ό,τι είναι ανόητο, φτηνιάρικο και ακαλλιέργητο.

9. Η τεχνική του να αντικαθιστάς την εξέγερση με την ενοχή

Συνίσταται στο να κάνεις ένα άτομο να πιστεύει ότι είναι το μόνο υπεύθυνο για την συμφορά του, εξαιτίας της διανοητικής ανεπάρκειάς του, της ανεπάρκειας των ικανοτήτων του ή των προσπαθειών του. Έτσι, αντί να εξεγείρεται εναντίον του οικονομικού συστήματος, απαξιώνει τον ίδιο τον εαυτό του και αυτο-ενοχοποιείται, κατάσταση που περιέχει τα σπέρματα της νευρικής κατάπτωσης, η οποία έχει μεταξύ άλλων και το αποτέλεσμα της αποχής από οποιασδήποτε δράση. Και χωρίς τη δράση, γλιτώνετε την επανάσταση!

10. Η τεχνική του να γνωρίζεις τα άτομα καλύτερα από όσο γνωρίζουν τα ίδια τον εαυτό τους

Στη διάρκεια των τελευταίων πενήντα ετών, οι κατακλυσμιαία πρόοδος της επιστήμης άνοιξε μια ολοένα και πιο βαθειά τάφρο ανάμεσα στις γνώσει του ευρέως κοινού και στις γνώσεις που κατέχουν και χρησιμοποιούν οι ιθύνουσες ελίτ.
Χάρη στη Βιολογία, τη Νευροβιολογία και την εφαρμοσμένη ψυχολογία, το «σύστημα» έφτασε σε μια εξελιγμένη γνώση του ανθρώπινου όντος, και από την άποψη της φυσιολογίας και από την άποψη της ψυχολογίας.
Το σύστημα έφτασε να γνωρίζει τον μέσο άνθρωπο καλύτερα απ’ όσο γνωρίζει ο ίδιος τον εαυτό του. Αυτό σημαίνει ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το σύστημα ασκεί έναν πολύ πιο αυξημένο έλεγχο και επιβάλλεται με μια μεγαλύτερη ισχύ επάνω στα άτομα απ’ όσο τα άτομα στον ίδιο τον εαυτό τους.


Και όμως για να καταρρεύσουν όλα αυτά αρκεί μια στιγμή αφύπνισης. Το "κόκκινο χάπι" που έλεγε ο Μορφέας στόν Νίο στην ταινία Μatrix. Αν υπάρξει έστω μια φευγαλέα στιγμή αφύπνισης όλο το οικοδόμημα καταστρέφεται και πέφτει όπως μια κουρτίνα, και το κυριότερο η κουρτίνα αυτή δεν μπορεί να αναρτηθεί ξανά. Για αυτό σας παρουσιάζουμε τις 10 τεχνικές, μόλις τις παρατηρήσετε ότι συμβαίνουν γύρω σας και εφαρμόζονται κάθε μέρα, η αφύπνιση έρχεται νομοτελειακά.